Putin vabastas ametist Roskosmose juhi Rogozini (3)

Copy
Dmitri Rogozin.
Dmitri Rogozin. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX

Vene president Vladimir Putin vabastas täna ametist riigi kosmoseagentuuri juhi Dmitri Rogozini, ilmnes Kremli avaldatud määrusest.

Määrusega vabastati Rogozin «riikliku kosmosekorporatsiooni Roskosmos peadirektori ametist». Tema koha võtab sisse senine asepeaminister Juri Borissov.

Varem reedel määras Putin asepeaministriks ning tööstus- ja kaubandusministriks Deniss Manturovi.

Putini pressisekretär Dmitri Peskov ütles uudisteagentuurile TASS, et 58-aastane Rogozin, kes on Ukraina-invasiooni üks käredamaid toetajaid, saab peagi uue töökoha.

Ta ei täpsustanud üksikasju, kuid rõhutas, et ametist vabastamine ei tähenda, nagu Kreml poleks temaga tööga kosmoseagentuuris rahul.

Rogozin on alates invasiooni algusest sotsiaalmeedias alatasa rusikatega vehkinud. Mais ütles ta, et Venemaal võtaks NATO riikide hävitamine tuumasõja korral vaid pool tundi.

Sõltumatu uudisteportaal Meduza edastas sel nädalal viitega kolmele Kremli siseeluga kursis olevale allikale, et Rogozin saab peagi kõrge ametikoha.

Allikad ütlesid portaalile, et Putin «armastab» Rogozinit ja tema värvikaid sõnavõtte ning võib määrata ta juhtima Ukrainas okupeeritud alasid.

Moskva okupatsioonivõimud on teatanud, et loodavad korraldada «referendumi» Venemaaga ühinemise kohta.

Putin määras Rogozini raskustes kosmoseagentuuri juhiks 2018. aastal.

Toona pidas osa eksperte teda autsaideriks, kellel ei ole Roskosmose juhtimiseks vajalikku haridust ega kogemust.

Kosmoseagentuur oli Rogozini haldusalas ka aastatel 2011–2018, mil ta oli asepeaminister.

Rogozin on varem olnud ka Venemaa saadik NATOs. Aastal 2014 kehtestas USA talle sanktsioonid seoses Krimmi annekteerimisega Ukrainalt.

Rogozini kummalised sõnavõtud on pannud paljusid kulmu kergitama.

Kui Washington Venemaale Krimmi hõivamise eest sanktsioonid kehtestas, teatas ta, et USA astronaudid peaksid Rahvusvahelisse Kosmosejaama jõudmiseks Vene rakettide asemel batuuti kasutama.

Endine asepeaminister Borissov võtab Roskosmose juhtimise üle äärmiselt keerulisel ajal, mil seda on juba aastaid kimbutanud korruptsiooniskandaalid ja kosmosemasinate rikked.

Lisaks on sõda Ukrainas on pannud proovile Moskva kosmosekoostöö lääneriikidega.

Kuni praeguseni oli kosmoseuurimine üks väheseid valdkondi, kus Venemaa koostöö USA ja lääneriikidega jätkus, hoolimata pingetest seoses Ukraina, Süüria ja muuga.

Venemaa ja USA on Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) koostööd teinud alates selle orbiidile saatmisest 1998. aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles