Rajapaksa: andsin oma parima Sri Lanka pankroti ärahoidmiseks

Copy
Sri Lanka meeleavaldajad puhkamas presidendi kantselei ees pärast teadet välismaale põgenenud Gotabaya Rajapaksa tagasiastumisest.
Sri Lanka meeleavaldajad puhkamas presidendi kantselei ees pärast teadet välismaale põgenenud Gotabaya Rajapaksa tagasiastumisest. Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/Scanpix

Sri Lanka ametist lahkuma sunnitud president andis oma «parima», et majanduskatastroofi ära hoida, kuid koroonaviiruse pandeemia nurjas need jõupingutused, teatas ta oma tagasiastumiskirjas, mis täna parlamendis ette loeti.

Gotabaya Rajapaksa lühike sõnum, mille ta Singapurist saatis, süüdistas riigi finantskrahhis koroonaviirust. See kutsus esile kuid kestnud protestid ning viis Rajapaksa alandava põgenemiseni välismaale.

«Olen andnud oma panuse riigi heaks ja panustan riigi heaks ka edaspidi,» seisab kirjas, mille parlamendi peasekretär Dhammika Dasanayake rahvaesindajatele ette luges.

Siiski ei selgu kirjast, kas Rajapaksa kavatseb eksiilis olles poliitikas osaleda.

Lahkunud riigipea kinnitas oma rahulolu sellega, et ta oli suuteline rahvast koroonaviiruse eest kaitsma vaatamata sellele, et majanduskriis juba uksele koputas.

Koroonaviirus nõudis Sri Lankas enam kui 16 500 inimelu ning riigi 22-st miljonist elanikust sai nakkuse üle 660 000 inimese. Rajapaksa keeldus koroonalaine alguses lukustusmeetmetest ja kutsus arste mitte tekitama paanikat.

Üks tema kabineti ministritest kinnitas aga, et Sri Lanka ei vaja välismaa vaktsiine, sest kohalike šamaanide ja loodusravitsejate vahendid on piisavad.

Rajapaksa väitel olid Sri Lanka reservid otsakorral juba siis, kui ta novembris 2019 võimule sai.

Kriitikud peavad kriisi peapõhjuseks siiski valitsuse tehtud vigu.

Ametlikud andmed näitavad, et Sri Lankal oli Rajapaksa võimule tulles 7,5 miljardi dollari eest valuutareserve, mis aga olid tema lahkumise ajaks kahanenud vaid miljoni dollarini. Riik on ametlikult pankrotis.

Presidendi kohusetäitjaks vannutati peaminister Ranil Wickremesinghe, kuid juba kolmapäeval peaks parlament leidma uue presidendi.

Rajapaksa avalduse ettelugemisele parlamendis mingit diskussiooni ei järgnenud ning istung kestis vaid 13 minutit. Siiski kinnitavad poliitikaallikad, et lehmakauplemine käib parlamendis täie hooga.

Presidendiks kandideerimisest on teatanud opositsioonijuht Sajith Premadasa, endine meediaminister Dullas Alahapperuma ning endine sõjaväejuht Sarath Fonseka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles