Gazprom nõuab Siemensilt Kanadas remonditud turbiini

Copy
Nordstream Saksamaal.
Nordstream Saksamaal. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS / Scanpix

Vene energiahiid Gazprom palus Saksa kontsernil Siemensil tagastada turbiin, mille too on Kanadas remontinud, et tagada Euroopasse gaasi tarniva Nord Streami torujuhtme toimimine.

«15. juulil esitas Gazprom Siemensile ametliku taotluse saada dokumendid, mis lubaksid eksportida Nord Streami gaasijuhtme jaoks kriitilise tähtsusega Portovaja jaama gaasiturbiinmootorit,» seisab Gazpromi tänases avalduses.

Gazprom alustas esmaspäeval gaasijuhtme Nord Stream 1 kümnepäevast hooldust, kusjuures Euroopa Liit, eriti gaasist sõltuv Saksamaa, ootas närviliselt, kas gaasivoog jätkub.

Moskva on viimastel nädalatel gaasivarustust juba 60 protsendi võrra kärpinud, tuues põhjuseks Portovaja jaama gaasiturbiini puudumise.

Vaatamata lääne sanktsioonidele, mis kehtestati Venemaale sissetungi eest Ukrainasse, on Kanada nõustunud andma Siemens Canadale tähtajalise loa masina tagastamiseks.

Kuid Gazprom ütleb, et tal puudub tagatis selle kohta, et seda jälle uuesti ära ei viidaks.

Gaasiühendusega seotud iga-aastane töö oli planeeritud pikalt ette, kuid kuna Venemaa ja lääne suhted on kõigi aegade madalseisus, siis peljatakse, et Gazprom võib kasutada võimalust klapid lihtsalt kinni keerata.

Gazprom ootab Siemensi kontsernilt, et see täidaks tingimusteta oma kohustusi seoses gaasiturbiinmootorite remondi ja hooldusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles