Ukraina ähvardab Venemaaga kauplevaid hiidpanku kohtuga

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL / SCANPIX

Ukraina presidendi majandusnõunik Oleg Ustenko süüdistas  panku JPMorgan Chase, HSBC ja Citigroup sõjakuritegudes ning nõudis sidemete katkestamist rühmitustega, kes kaubitsevad Venemaa naftaga ning müüvad Vene energiahiidude Gazprom ja Rosneft aktsiaid, vahendas The Financial Times.

Ukraina justiitsministeerium kavatseb peale sõja lõppu pangad Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse (ICC) kaevata ja kinnitas, et Ukraina julgeolekuteenistused koguvad teavet Venemaa fossiilkütuseid toetavate finantsasutuste kohta.

Ustenko saadetud kirjades, mis saadeti ka Crédit Agricole'ile, süüdistati panku sõja pikendamises, pakkudes krediiti Venemaa naftat tarnivatele ettevõtetele ja lubati, et nimetatud pankadel keelatakse osaleda Ukraina sõjajärgses ülesehitustöös.

«Minu arvates panevad nad toime sõjakuritegusid, sest nad aitavad Putini režiimi sel konkreetsel viisil ja Venemaa nafta- ja gaasituludest rahastatakse ukrainlaste vastu kasutatavate rakettide ostmist,» vahendas majandusnõuniku Ustenko sõnu the Financial Times.

Kuigi Rahvusvaheline Kriminaalkohus ei saa valitsuste ega korporatsioone kohta uurimust ega süüdistusi esitada, on see võimalik organisatsioonide üksikisikutega seoses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles