Põhja-Makedoonia peaminister kinnitas kompromissi Bulgaariaga

Copy
Põhja-Makedoonia peaminister Dimitar Kovacevski.
Põhja-Makedoonia peaminister Dimitar Kovacevski. Foto: Georgi Licovski/EPA/Scanpix

Põhja-Makedoonia peaminister Dimitar Kovacevski kinnitas laupäeva õhtul, et Skopje saavutas Bulgaariaga kompromissi kauaaegses vaidluses, mis peaks nüüd võimaldama alustada liitumiskõnelusi Euroopa Liiduga.

EL-i liige Bulgaaria blokeeris igasuguseid samme selliste kõneluste alustamiseks seoses vaidlustega Põhja-Makedoonia ajaloo, keele, identiteedi ja kultuuripärandi üle.

«Lõpuks, pärast 17 aastat, alustame me liitumiskõneluste protsessi Euroopa Liiduga,» ütles Kovacevski ajakirjanikele pärast hääletust Põhja-Makedoonia parlamendis.

Parlament kiitis heaks Prantsusmaa ettepaneku, mille kohaselt peaks Põhja-Makedoonia muutma põhiseadust, et tunnustada bulgaarlaste vähemust, kaitsta vähemuste õigusi ja keelata vihakõne, nagu seda on nõudnud Bulgaaria.

Peaminister nimetas kokkuleppele jõudmist «ajalooliseks sammuks».

«Me oleme ühe sammu kaugusel esimesest valitsustevahelisest kohtumisest (EL-iga),» ütles Kovacevski.

«Alates tänasest liigume me Euroopa Liidu poole kiirenevas tempos,» lisas ta.

Põhja-Makedoonia parlamendi hääletuse tulemust tervitas ka Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

«Õnnitlused Põhja-Makedooniale hääletuse eest, mis nüüd sillutab tee ühinemisläbirääkimiste kiirele avamisele,» ütles ta. «See oli ajalooline võimalus ja te kasutasite selle ära.»

Skopje otsust tervitas ka USA välisminister Antony Blinken, öeldes, et Washington tunnustab kompromissi.

«Euroopa Liit, kuhu kuuluvad kõik Lääne-Balkani riigid, seal hulgas Albaania ja Põhja-Makedoonia, on tugevam ja õitsvam,» lausus ta.

Põhja-Makedoonia parlamendi otsust tervitasid ka Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ja EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell. «Me tervitame teid avasüli,» säutsus Michel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles