ÜK kliimaminister võib lahkuda, kui uus juht rohe-eesmärki lahjendab

Copy
Briti kliimaminister Alok Sharma.
Briti kliimaminister Alok Sharma. Foto: ANDY RAIN/EPA/Scanpix

Briti kliimaminister ähvardab ametist lahkuda, kuna mõned kandidaadid Konservatiivse Partei juhi kohale panevad kahtluse alla valitsuse eesmärgi minna üle süsinikuheite nulltasemele.

Ülemineku süsiniku nullemissioonile on kahtluse alla pannud neli kandidaati viiest, kes on peaminister Boris Johnsonile mantlipärija otsimisel veel sõelale jäänud.

Täna õhtul toimuva teise teledebati eel on vaid endine rahandusminister Rishi Sunak peamisele rohe-eesmärgile kindlaks jäänud.

COP26 kliimakohtumist juhtinud Alok Sharma rääkis ajalehele Sunday's Observer, et tegemist on keskse küsimusega, millest annab märku ka praegu Suurbritanniat ja Euroopat tabanud rekordiline kuumalaine.

«Igaüks, kes pürib meie riiki juhtima, peab näitama, et seda teemat võetakse väga tõsiselt, et ollakse valmis jätkama juhtimist ja võtma enda kanda selle mantli, millega Boris Johnson alustas,» märkis kliimaminister.

Küsimusele, kas ta on valmis lahkuma, kui nulleesmärk käest libiseb, vastas Sharma, et kõigepealt tuleb vaadata, kes Downing Streetil valitsust juhtima asub.

Sharma juhtimisel leppisid ligi 200 riiki eelmise aasta novembris maratonkõneluste järel kokku, et võitlust tõusvate temperatuuride vastu tuleb kiirendada.

Tooride juhikandidaatidest on endine nooremminister Kemi Badenoch öelnud, et nulltaseme eesmärk tähendaks Suurbitannia jaoks «ühepoolset majanduslikku desarmeerimist».

Välisminister Liz Truss ning rohujuuretasandi soosik Penny Mordaunt on üles kutsunud keskkonnalõivude osas aru pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles