Läti siseministeerium plaanib pikendada eriolukorda Valgevene piiril

BNS
Copy
Läti-Valgevene piirikontroll.
Läti-Valgevene piirikontroll. Foto: SCANPIX

Läti siseministeerium on pöördunud valitsuse poole üleskutsega pikendada eriolukorda Valgevene piiril 10. novembrini, ilmnes ministeeriumis ette valmistatud dokumentidest.

Võttes arvesse illegaalse rände suurenenud survet, kuulutas valitsus mullu 11. augustil välja eriolukorra Ludza, Krāslava, Augšdaugava piirkondades, aga ka Daugavpilsis. Sestsaati on seda korduvalt pikendatud, viimati tänavu 10. augustini.

Siseministeerium teatas, et alates 2021. aasta 10. augustist on ära hoitud 6777 inimese ebaseaduslik piiriületus.

Kuigi Läti-Valgevene piiri ebaseaduslikult ületavate inimeste arv on vähenenud, tuvastavad piirivalvurid endiselt selliseid juhtumeid. Mais tõkestati ebaseaduslik riigipiiri ületamine 20 korral, juunis oli selliseid katseid 96, juulis viis.

Oluline tegur, millega arvestada, on Venemaa alustatud sõda Ukrainas, mida toetab ka Valgevene. Seetõttu on põhjust olla Läti-Valgevene piiri ebaseaduslike ületuste arvu vähenemise suhtes ettevaatlik, leiab ministeerium.

Leedust ja Poolast tuleb jätkuvalt teavet ebaseaduslike piiriületuste kohta Valgevene territooriumilt. Seetõttu tuleks ka edaspidi tagada Läti-Valgevene piiri valvamine tõhustatud režiimis.

Samuti on oluline märkida, et Poola on lõpetanud alalise tara ehituse Valgevene piirile ning Leedu-Valgevene piirile juba rajatakse sellist tara. Leedu on pikendanud eriolukorda 15. septembrini.

Lähiajal plaanib ka Läti alustada alalise tara ehitamist Valgevene piirile. Praegu on ministeeriumi hinnangul võimalik, et Valgevene võib kasutada ära olukorda kuni tara valmimiseni ja mahitada piiririkkumisi.

Siseministeeriumi ettepanekutega nähakse ette piirikaitsega tegelevatele piirivalvuritele, politseinikele ja julgeolekuteenistuse ametnikele paindlikumad lisatasud kõrgendatud riski- ja stressitingimustes töötamise eest – kuni palgamäära kahekordistumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles