INTERVJUU Leedu ekspert: Venemaa tajub end Kaliningradis haavatavana

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Kaubavagunid Venemaa Kaliningradi eksklaavis. 
Kaubavagunid Venemaa Kaliningradi eksklaavis. Foto: Vitali Nevar/Reuters/Scanpix

Leedu vaates ei tohiks teha Kaliningradi transiidi puhul Venemaale kehtestatud sanktsioonides mingeid järeleandmisi, sest see võib tekitada Kremlis tunde, et ähvardamisega saabki oma tahtmise, ütles Vilniuse ülikooli rahvusvaheliste suhete ja politoloogia instituudi professor Tomas Janeliūnas intervjuus Postimehele.

Usutlus Janeliūnasega toimus mõni päev enne seda, kui Euroopa Liit (EL) lubas taastada sanktsioonide all oleva kauba raudteetransiidi läbi Leedu Kaliningradi oblastisse.

Te kirjutasite mullu novembris, et Venemaa jaoks võib olla avanenud sobiv hetk rünnata Ukrainat, mille vallutamist Kreml nägi enda nn peaauhinnana. Kahjuks osutus teie prognoos tõeseks. Kas lääs alahindas Venemaa valmisolekut otseseks vastasseisuks ja kas me teeme seda endiselt?

Ma arvan, et sõda Ukrainas on juba näidanud, et Venemaa on valmis nii psühholoogiliselt kui ka sõjaliselt ja materiaalselt, et korraldada täiemahuline rünnak iga suveräänse riigi pihta.

Aga teisalt ma arvan, et Venemaa ja [president Vladimir] Putini režiim on endiselt ratsionaalne ja kalkuleeriv. Seega oli kalkuleeritud mingis mõttes ka rünnak Ukrainale. Nimelt sellega, et Putin eeldas mitte kohata kuigi suurt vastupanu ning uskus, et suudab vältida tohutuid tagajärgi lääne reaktsiooni näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles