Üle tuhande Itaalia linnapea kutsus Draghit üles ametisse jääma

Copy
Itaalia peaminister Mario Draghi.
Itaalia peaminister Mario Draghi. Foto: Angelo Carconi/epa/scanpix

Üle tuhande Itaalia linnapea allkirjastas täna petitsiooni, milles ärgitavad peaminister Mario Draghit oma tagasiastumise osas ümber mõtlema ja riigi juhtimist praegustes keerulistes oludes jätkama.

«Valitsus peab jätkama,» seisab üleskutses, millele on teiste seas alla kirjutanud Rooma, Firenze ja Venezia linnapead, aga ka ametiühingute ja äriühenduste juhid.

«Meie, linnapead, kes me oleme iga päev kohustatud tegelema kaaskodanike probleemidega..., kutsume Mario Draghit ametisse jääma ja selgitama parlamendile mõjuvaid põhjusi, miks valitsus peab oma kohustuste täitmist jätkama,» vahendas kohalik meedia katkendeid avalikust kirjast.

Draghi esitas tagasiastumispalve presidendile neljapäeval, kuid tal paluti võtta aega, et välja selgitada, kas on võimalik praeguse valitsusega kuni järgmise aasta algusse kavandatud üldvalimisteni jätkata.

Ilmselt esineb ta kolmapäeval parlamendile, et tutvustada oma kava valitsuse elushoidmiseks või korrata veendumust, et tema ainus võimalus on eurotsooni suuruselt kolmanda majanduse juhi kohalt taanduda.

Linnapeade petitsioonis tauniti valitsuskoalitsiooni kuuluva Viie Tähe Liikumise (M5S) «vastutustundetut käitumist», mis ei osalenud läinud nädalal usaldushääletusel, kuigi Draghi hoiatas, et see samm võib valitsuse kukutada.

Ekspeaminister Silvio Berlusconi ja parempopulistide liider Matteo Salvini, kelle mõlema erakonnad on Draghi koalitsioonis, ütlesid pühapäeval, et ei saa enam M5S-iga koos valitseda selle «ebapädevuse ja ebausaldusväärsuse tõttu».

Berlusconi ja Salvini väljendasid ühisavalduses valmisolekut ennetähtaegseteks valimisteks.

Linnapead ütlesid, et jälgivad sündmusi «uskmatuse ja murega».

«Meie linnad... ei saa endale lubada täna kriisi, mis tähendab tardumust ja lõhenemist ajal, mil on vaja tegutsemist, usaldusväärsust ja tõsidust,» seisis petitsioonis.

Pandeemiajärgne taastumine ja sotsiaalne hädaolukord tähendavad, et «praegu on rohkem kui kunagi varem vaja stabiilsust, kindlust ja järjepidevust, et jätkata oma linnade ümberkujundamist. Sest nende taassünnita ei sünni ka Itaalia uuesti», öeldakse dokumendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles