Zelenskõi tagandas ametist Ukraina julgeolekuteenistuse juhi ja peaprokuröri (6)

Copy
Endine Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova.
Endine Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova. Foto: ALEKSEY FILIPPOV

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi vahetab välja peaprokuratuuri juhi Irina Venediktova ja Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) juhi Ivan Bakanovi, teatas pühapäeval ukrainlaste meediakanal Unian.

Vastavad määrused ilmusid presidendikantselei veebilehel.

Zelenskõi nimetas ühtlasi uueks peaprokuröriks Oleksi Jurjevitš Simonenko. Bakanov oli Ukraina uudisteagentuuride teatel Zelenskõi kauaaegne sõber.

President märkis, et seosed, mis on jäädvustatud Ukraina julgeolekujõudude töötajate ja Venemaa eriteenistuste vahel, tekitavad asjaomaste juhtide osas väga tõsiseid küsimusi. Zelenskõi selgitas, et tänase seisuga on prokuratuuri, kohtueelse uurimise asutuste ja teiste õiguskaitseorganite töötajate riigireetmise ja koostöötegevuse kohta registreeritud juba 651 kriminaalmenetlust.

President tõi õhtuses pöördumises välja, et pühapäeval teavitati teda järjekordse operatsiooni tulemustest vaenlase heaks töötanud kurjategijate vastu.

«Riigi juurdlusbüroo töötajad pidasid koos Ukraina julgeolekuteenistusega kinni Krimmi Autonoomse Vabariigi SBU peadirektoraadi endise juhi, kelle vallandasin täiemahulise sissetungi alguses. Nagu näeme, oli see otsus igati õigustatud,» sõnas riigipea.

«Koguti piisavalt tõendeid, et esitada isikule kahtlustus riigireetmises. Kõik tema kuriteod on dokumenteeritud. Kõigele, mida ta nendel kuudel ja ka varem tegi, antakse korralik õiguslik hinnang,» rõhutas Zelenskõi.

«Vastutusele võetakse ka kõik teised, kes koos temaga kuulusid kuritegelikku rühma, mis töötas Venemaa huvides. Eelkõige räägime siin salajase teabe edastamisest vaenlasele ja muust koostööst Venemaa eriteenistustega,» jätkas riigipea.

Zelenskõi tänas kõiki, kes selles operatsioonis osalesid.

«Kahtlustusest teatati asjaomastele isikutele 198 kriminaalmenetluses. Eelkõige jäi okupeeritud territooriumile ja meie riigi vastu töötama üle 60 prokuratuuri ja SBU töötaja. Selline riigi riikliku julgeoleku aluste vastaste kuritegude jada ning Ukraina õiguskaitseorganite töötajate ja Venemaa eriteenistuste vahel fikseeritud seosed tekitavad asjaomaste juhtide osas väga tõsiseid küsimusi. Kõik need küsimused saavad vastuse,» rääkis Zelenskõi.

«Tegelesin isiklikult eelkõige õiguskaitseorganite tegevusega. Selle tulemusena, nagu te juba teate, tehti personaliotsuseid julgeolekusektori piirkondlike juhtide – näiteks Hersoni ja Harkivi – kohta. Tegelesime ka täitevvõimu kohaliku juhtkonnaga,» lisas president.

Riigipea kinnitas, et hinnatakse iga ametniku konkreetset tegevust ja tegevusetust turvalisuse ja korrakaitse vallas.

«Vastav õiguskaitseorganite kontroll on juba esimeste tulemustega ja jätkub ka edaspidi,» rõhutas president.

Ukraina Politoloog Volodõmõr Fesenko nimetas Ivan Bakanovi vallandamist SBU juhi kohalt etteaimatavaks.

«Bakanovi puhul on kõik selge. Kõik liikus selle poole. Oli vihjed sellise otsuse võimalikkusele ja sellele viitas isegi Zelenskõi kommentaar, et praegu tehakse Ukraina julgeolekuteenistuse ja teiste riigiasutuste auditit,» ütles Fesenko.

Lisaks avaldas politoloog arvamust, et Zelenskõi on «kalduv üsna radikaalsetele personaliotsustele».

«See ei ole suur sensatsioon. Aga loomulikult on nii SBU juhi kui ka peaprokuröri üheaegne ametist vabastamine suur uudis,» märkis asjatundja.

«Ma arvan, et peamine põhjus on kaadrivead. Viimane piisk karikasse, mis minu arvates kõik otsustas, oli Krimmi SBU eksjuhi vahistamine,» arvas Fesenko.

Venediktova vallandamise otsuse kohta märkis politoloog, et «sellega on keerulisem».

«Nii palju kui mina aru saan, siis esitati teatud väiteid peaprokuratuuri töö kohta. Ja juba enne suure sõja algust. Kui eelmise aasta lõpus algas Medvedtšuki-Porošenko asi ja järgnesid igasugused lood jaanuaris, siis oli ilmselge, et peaprokuratuuri töö kohta oli kaebusi,» märkis politoloog.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles