India saab ilmselt presidendiks hõimualadelt pärit naise (1)

Copy
India võimul oleva Bharatiya Janata Partei (BJP) presidendikandidaat Draupadi Murmu.
India võimul oleva Bharatiya Janata Partei (BJP) presidendikandidaat Draupadi Murmu. Foto: DIVYAKANT SOLANKI/EPA/Scanpix

India seadusandjad alustasid esmaspäeval valimisprotsessiga, millega valitakse maailma suurimale demokraatiale uus president, kelleks saab ilmselt hõimualadelt pärit võimuerakonna Bharatiya Janata Partei (BJP) naispoliitik Draupadi Murmu.

Draupadi Murmu äravalimine on ilmselt formaalsus, sest peaminister Narendra Modi erakond BJP ehk India Rahvaerakond kontrollib nii föderaalses kui osariikide seadusandlikes kogudes piisavalt kohti, et oma soosikuid läbi suruda.

Samuti on oodata, et Murmu kogub toetust ka teistelt regionaalsetelt parteidelt osariikide assambleedes.

India presidendi valib valijameeste kogu, kuhu kuuluvad seadusandjad nii riigi parlamendi mõlemast kojast kui ka kõigi osariikide assambleedest valitud valijamehed.

Presidendiamet on Indias suuresti tseremoniaalne, ehkki ametipost võib muutuda mõjukamaks poliitilistes tõmbetuultes ja määramatuse ajal nagu näiteks patiseisu jooksnud parlamendi puhul.

Täna peetava hääletuse tulemused loetakse kokku neljapäeval.

Modi partei kirjeldab Murmut kui liidrit, kes esindab vaeseid hõimukogukondi kaugetes külades, kus üldjuhul puuduvad korralikud tervishoiu- ja haridusasutused.

Praeguseks 64-aastane Murmu tuleb riigi idaosa osariigist Odishast ning oli eelnevalt Jharkhandi osariigi kuberner.

Valituks osutumise korral saab temast esimene hõimukogukonnast võrsunud president ja teine naissoost riigipea India ajaloos.

Murmu peamine võistleja on endine BJP mässuline poliitik, 84-aastane Yashwant Sinha, kelle seadis üles opositsioon. Ta oli BJP valitsuses 1998. aastast kuni 2002. aastani rahandusminister.

Sinha lahkus parteist 2018. aastal, kui läks Modiga tülli majandusküsimuste üle.

Võitjast saab mantlipärija Ram Nath Kovindile, kes on pärit daliti kogukonnast, mis paikneb hinduismi keerulise kastisüsteemi alumises otsas.

Kovind (76) kuulub ühtlasi ammusest ajast Rashtriya Swayamsevak Sanghi ehk hindu rahvuslaste Rahvuslikku Vabatahtlike Korpusesse, mida süüdistatakse usulise sallimatuse õhutamises moslemite vastu.

Kovind on olnud president alates 2017. aastast.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles