Itaalia peaminister viib Alžeerias lõpule gaasitarnete lepingud

Copy
Alžeeria president Abdelmadjid Tebboune ja Itaalia peaminister Mario Draghi kätt surumas 26. mail Roomas.
Alžeeria president Abdelmadjid Tebboune ja Itaalia peaminister Mario Draghi kätt surumas 26. mail Roomas. Foto: Ettore Ferrari/EPA/Scanpix

Keerulistes oludes Itaalia valitsuse peaminister Mario Draghi külastab täna Alžeeria pealinna, et viia lõpule lepingud, mis suurendavad Alžeeria gaasi tarneid Itaaliasse.

Olukorras, kus eurooplased valmistuvad võimalikuks gaasitarnete katkemiseks Venemaalt, ilmestab visiidi tähtsust Itaalia delegatsiooni kõrgetasemelisus. Alžeeriasse sõitis lisaks Draghile ka välisminister, siseminister, justiitsminister ja ökoloogilise ülemineku minister.

Esinduslik delegatsioon peab läbirääkimisi Alžeeria presidendi Abdelmadjid Tebboune'iga ja allkirjastab kavakohaselt rea leppeid.

Alžeeriast saab Venemaa gaasitarnete asendamise korral peamine tarnija Itaaliale. Selles leppisid osapooled kokku juba aprillis, kui Draghi Alžeeriat väisas.

Leppe kohaselt hakkavad Alžeeria energiahiid Sonatrach ja Itaalia energiaettevõte ENI omavahelises koostöös suurendama Põhja-Aafrika riigi maagaasi tarneid Euroopa suunal.

Euroopa Liidu riigid on asunud pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale 24. veebruaril otsima erinevaid võimalusi, kuidas oma energiavajadust rahuldada.

Draghi jaoks leiab Alžeeria visiit aset keerulisel ajal ning ta pidi seda päeva võrra lühendama seoses poliitiliste tõmbetuultega kodus.

Tema ühtsusvalitsuse peamine koalitsioonipartner, populistlik Viie Tähe Liikumine boikottis läinud nädalal usaldushääletust senatis, seades sellega ohtu Draghi 17-kuulise valitsuse jätkamise.

Sõjaeelsel ajal tarnis Venemaa Itaaliale umbes 29 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, Alžeeriast tuli aga umbes 23 miljardit kuupmeetrit. Sel aastal on Alžeeria juba tarninud Itaaliale maagaasi 13,9 miljardit kuupmeetrit Vahemere-aluse torujuhtme kaudu. Seda on 113 protsenti enam varem prognoositust, selgub Sonatrachi andmetest.

Alžeeria teatas reedel, et suurendab kavandatud varustamist nelja miljardi kuupmeetri võrra lähikuude tarbeks.

Itaalia on oma energiatarbimises eriliselt sõltuv maagaasist, millega toota elektrit, kütta ja jahutada kodusid ning anda särtsu oma tööstussektorile.

Itaalia on gaasi ostmiseks pidanud läbirääkimisi lisaks Alžeeriale ka veel Angola, Aserbaidžaani, Katari, Kongo ja Mosambiigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles