Läti alandas punamonumendi rahutuste ohjamisel äpardunud kolme politseiniku auastet

BNS
Copy
Politseinik asetamas inimeste poolt toodud lilli nõukogudemonumendi juurde 9. mail.
Politseinik asetamas inimeste poolt toodud lilli nõukogudemonumendi juurde 9. mail. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Pārdaugavas nõukogude monumendi juures 10. mail toimunud sündmustega seoses otsustas Läti politsei alandada kolme Riia piirkonnavalitsuse ametniku auastet ning üks politseinik vallandati teatas politsei avalike suhete osakonna juht Simona Grāvīte.

Grāvīte kinnitas, et tegemist on korrakaitsjatega, kelle ametialase tegevuse politseijuht Armands Ruks varem peatas. Ruks tagandas ametikohalt jaoskonnaülema kohusetäitja, politsei korrakaitseosakonna ühe patrullpolitseipataljoni ülema ja ühe inspektori. Grāvīte ei täpsustanud, keda politseinikest alandati auastmes ja kes vallandati.

Grāvīte teatas ka, et teenistuskontroll jätkub.

Vaatamata üleskutsetele mälestada 9. mail Ukrainas toimuva Venemaa agressiooni ohvreid ja mitte koguneda Nõukogude režiimi mälestusmärkide juurde, tuldi Riias Pārdaugava asuva punamonumendi juurde, kuigi palju väiksemal hulgal kui varasematel aastatel.

Hommikul eemaldati monumendi juurest lilled, mille tulemusena hakkas sinna taas inimesi kogunema. Õhtul käitus mõni kohalviibija üsna ründavalt, sealhulgas kiideti Venemaad ja õigustati agressiooni Ukrainas.

Ametist tagandatud politseinikud ei hinnanud olukorda õigesti ja valisid vale taktika. Konkreetsed töötajad ei reageerinud piisavalt aktiivselt juhtkonna juhisele seaduserikkumised otsekohe peatada ja rahvahulk laiali ajada. Tegelikult tehti seda alles pärast Ruksi sekkumist.

Siseminister Marija Golubeva otsustas pärast sündmusi monumendi juures ametist tagasi astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles