Islandi peaministriks võib saada homoõiguslasest naine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johanna Sigurðardóttir.
Johanna Sigurðardóttir. Foto: Reuters / Scanpix

Kriisidest räsitud Islandi uueks peaministriks võib saada tuntud homoõiguslane ja senine sotsiaalminister Johanna Sigurðardóttir.

Sotsiaaldemokraatlik Alliansi-partei ning vasakpoosete ja roheliste liikumine peavad hetkel läbirääkimisi vähemuskoalitsiooni moodustamiseks. Uue koalitsioonivalitsuse koosseisu võivad erakonnad teatavaks teha sel laupäeval, kirjutas timesonline.co.uk.

Uus peaminister peab ajutise valitsuse liidrina riiki juhtima 9. maini, mil toimuvad ennetähtaegsed parlamendivalimised. Kõige tõenäolisemaks kandidaadiks valitsusjuhi kohale peetakse aga 66-aastast Sigurðardóttirit.

«Praegu vajame me tugevat valitsust, mis teeks inimestega koostööd,» ütles Sigurðardóttir ajakirjanikele.

Sigurðardóttirit soovitas valitsusjuhiks ka tema erakonnakaaslasest välisminister Ingibjörg Gísladóttir, keda Geir Haarde valitsuse tagasi astumise järel saareriigi uueks juhiks pakuti.

Tema saamine valitsuskoalitsiooni etteotsa tähendaks ülemaailmsele gaykogukonnale suurt tunnustust.

Sigurðardóttir elab koos ajakirjanik Jónína Leósdóttiriga, kellega sõlmiti seaduslik kooselu 2002. aastal. Viimasel on eelmisest abielust ka kaks poega.

Erinevalt teistest poliitikutest on Sigurðardóttiri toetus finantskriisi eelse ajaga isegi kasvanud. Temas nähakse lõhestunud saareriigi ühendajat, kes suudaks Islandi kriisist välja tuua.

Sigurðardóttiri vastaste hinnangul napib naisel aga ärikogemust ja oskusi riiki juhtida. Need eeldused on eluliselt vajalikud eelmise aasta oktoobris kokku kukkunud finantssüsteemi jalule aitamisel.

«Johanna on väga tore naine, kuid talle meeldib riigikassast kulutada,» ütles esmaspäeval tagasi astunud valitsusjuht Haarde, kelle sõnul tähendaks Sigurðardóttiri saamine peaministriks ilmselt islandlastele maksutõusu.

Uus peaminister peab leidma ka lahenduse, kuidas vähendada finantsraskuste tõttu vallandunud sotsiaalset rahulolematust, mis tõi tuhanded islandlased tänavatele valitsuse tagasiastumist ja uusi valimisi nõudma.

Sigurðardóttir on varem töötanud ametiühinguaktivistina ja stjuardessina. Esimest korda valiti ta maailma vanimaks parlamendiks peetavasse Alþingi juba 1978. aastal.

1987-1994 täitis ta valitsuses sotsiaalministri ülesandeid. Pärast 13 aastat vaheaega alustas ta eelmisel aastal uuesti tööd sotsiaalministrina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles