BRITI VALITSUSKRIIS ÜK parlament üritab täna õhtul peaministrist lahti saada

Rachel Kaare Juudas
Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: Frank Augstein / AP Photo / SCANPIX

Septembris ametist lahkuva peaministri Boris Johnsoni valitsust ootab täna õhtul ees usaldushääletus, mis on parlamendi katse anda võim üle ajutisele valitsusele ja luua pretsedent varasteks üldvalimisteks.

«Konservatiivsetel parlamendiliikmetel on võimalus näidata, et nad kuulavad rahvast, vabanedes sellest läbikukkunud peaministrist,» kommenteeris täna Liberaalsete Demokraatide juht Ed Davey.

Opositsioonis oleva Töölispartei plaani läbisurumiseks peaks suurem osa konservatiivsetest parlamendisaadikuid hääletama usaldushääletuse vastu või vähemalt erapooletuks jääma. Arvestades Johnsoni lubadust septembris tagasi astuda ja tooride juba käimasolevat parteisisest tulist võitlust uue liidri kohale, on vähene võimalus, et Briti valitsus täna tagasi astuma sunnitakse.

Tänaõhtune valitsusalgatus annab Johnsonile viimase võimaluse õigustada oma peaministrikarjääri parlamendiliikmete ees - viimane piisk karikasse oli Chris Pincheri vastu esitatud seksuaalkuritegude süüdistuste käsitlemine.

«Nagu kombeks on, tutvustab peaminister mõningaid valitsuse saavutusi,» vahendas meediaväljaanne STV tänase istungi päevaplaani.

«Boris Johnson peaks nüüd lahkuma ja kui uus konservatiivide liider on paigas, peaksime korraldama üldvalimised, et inimesed saaksid need konservatiivid lõplikult valitsusest välja visata,» lisas Davey.

Kõik Konservatiivse partei liidrikohale kandideerijad on avalikult teatanud, et uues valitsuses poleks tänasel peaministril üheski ametis kohta.

Suurbritannia valitsus keeldus hääletuse läbiviimisest, kui tänast parlamendiistungit nimetatakse umbusaldushääletuseks.

Usaldushääletuse läbikukkumise korral valitakse uus parteijuht ja Briti peaminister tooride poolt 5. septembril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles