Hollandis alustavad tööd mobiilsed eutanaasiameeskonnad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgias legaliseeriti eutanaasia 2002. aastast.
Belgias legaliseeriti eutanaasia 2002. aastast. Foto: PantherMedia/Scanpix

Hollandis alustab täna ringkäiku kuus arstiga meeskonda, et aidata surra kodustel patsientidel, kelle arstid eutanaasiast keeldusid, teatas halastussurma toetav rühmitus.

Kuid Hollandi suurim arstide lobirühm on seadnud kahtluse alla, kas organisatsiooni Right-do-die NL (NVVE) arstid suudavad patsientidega piisavalt tugeva sideme luua, et hinnata nende elu lõpetamise vajalikkust.

Hollandist sai 2002. aasta aprillis esimene riik, mis seadustas eutanaasia, ning igal aastal aidatakse surra 3100 inimesel, teatas NVVE pressiesindaja Walburg de Jong AFP-le.

Tema sõnul on alates tänasest Levenseindekliniekil (Elu lõpetamise kliinikul) mobiilsed meeskonnad inimeste jaoks, kes arvavad, et vastavad eutanaasia kriteeriumitele ja kes võivad end registreerida.

De Jong lisas, et meeskondade arstid on saanud spetsiaalse väljaõppe, nad saavad tegutseda kogu riigis ning nad teevad tööd tasuta.

NVVE hinnangul laekub aastas umbes 1000 taotlust ja alates plaani avalikustamisest veebruari alguses on nendega ühendust võtnud juba 70 potentsiaalset patsienti.

Hollandis on halastussurma taotlevatele patsientidele kehtestatud ranged kriteeriumid. Patsiendid peavad olema täie mõistuse juures ja nende sugulased ei saa eutanaasiat paluda. Patsientidel peab olema talumatu, parandamatu piin ning kaks arsti peavad kinnitama, et haigust ei ole võimalik ravida.

De Jongi sõnul antakse patsiendile uinutavat ravimit ning barbituraati, et patsiendi südame töö ja hingamine peatada.

Iga juhtum esitatakse ühele viiest erikomisjonist, igaühe koosseisus on arst, jurist ja eetikaekspert, kes kinnitavad, et kõik kriteeriumid on täidetud.

Kuid Hollandi Kuninglik Arstide Ühing (KNMG), mis esindab 53 000 arsti ja meditsiinitudengit, väljendas kahtlust, kas Levenseindekliniek suudab patsientidega nende seisundi hindamiseks vajalikku sidet luua.

«Me ei ole eutanaasia vastu, kui teist alternatiivi ei ole,» ütles KNMG poliitikanõunik Eric van Wijlick AFP-le. «Kuid eutanaasia on keeruline protsess. Selle aluseks on patsiendi pikaajaline ravi, mis põhineb usalduslikul suhtel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles