AJALOOTÜLI ⟩ Serbia presidendi plaan külastada fašismiohvrite mälestuspaika Horvaatias ajas naabrid riidu

Postimees
Copy
Serbia president Aleksandar Vučić juuni lõpus pressikonverentsil.
Serbia president Aleksandar Vučić juuni lõpus pressikonverentsil. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Horvaatia ja Serbia suhted on läinud hapuks pärast seda, kui Zagreb keelas Serbia presidendil Aleksandar Vučićil külastada eraviisiliselt Teise maailmasõja aegse koonduslaagri asupaika, kus Natsi-Saksamaaga liidus olnud Horvaatia võimud hukkasid teiste seas kümneid tuhandeid serblasi.

Vastutasuks otsustas Serbia nõuda nüüd kõigilt Horvaatia ametnikelt eriluba nende territooriumi läbimiseks ning võtta diplomaadid teravdatud tähelepanu alla, vahendas Euronews.

Tüli lahvatas üleeile, kui Horvaatai võimud teatasid, et kuulsid Vučići plaanist väisata Bosnia ja Hertsegoviina piiri lähistel asuvat Jasenovaci koonduslaagrit vaid mitteametlike kanalite kaudu ning rõhutasid, et sellised visiidid peaks olema eelnevalt kokku lepitud kahe poole kõnelustes.

«Meie teatame alati oma saabumisest, aga seda pole siin juhtunud. Niisama ei saa lihtsalt piiri ületada,» väitis Horvaatia välisminister Gordan Grlić-Radman. «Me tahaksime rõhutada, et planeerides iga välismaa võimukandja visiiti peaks selle aeg, iseloom ja programm olema mõlemalt poolelt ametlikult läbi arutatud ja kokku lepitud. See polnud reis mereranda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles