Khamenei Erdoğanile: kallaletung Põhja-Süüriale oleks kahjulik

Copy
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei kohtumisel Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja Iraani riigipea Ebrahim Raisiga.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei kohtumisel Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja Iraani riigipea Ebrahim Raisiga. Foto: Iraani kõrgeima juhi kantselei / Zuma Press / Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles täna Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile, et Ankara mis tahes kallaletung Põhja-Süüriale oleks piirkonnale kahjulik.

Ajatolla võttis sõna veidi enne Iraani presidendi Ebrahim Raisi Süüria konflikti teemalist kohtumist oma Vene ja Türgi ametivennaga.

Erdoğan on korduvalt ähvardanud korraldada Põhja-Süürias sõjaväeoperatsiooni «puhvertsooni» loomiseks, et tõrjuda kurdi mässulised 30 kilomeetri kaugusele Türgi piirist.

Khamenei ütles täna, et see oleks kahjulik nii Süüriale, Türgile kui piirkonnale laiemalt. «Terrorismile tuleb vastu seista, kuid sõjaline rünnak Süürias tooks terroristidele kasu,» edastas Khamenei sõnu tema ametlik veebileht.

Iraani juht kutsus küsimust lahendama läbi Ankara, Damaskuse, Moskva ja Teherani läbirääkimiste. Samuti lubas ta Erdoğanile Iraani koostööd «võitluses terrorismi vastu».

Türgi on Süüriat alates 2016. aastast korduvalt rünnanud, võttes seal sihikule kurdi mässulisi, aga ka Islamiriigi džihadiste ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägesid.

Ankara kardab, et tugev kurdide kohalolu kahe maa piiril võib julgustada Kurdistani Töölisparteid (PKK), mille aastakümneid kestnud konfliktis Türgi vastu on hukkunud kümneid tuhandeid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles