Borrell mõistis hukka küberrünnakud Leedu ja teiste EL-i riikide vastu

BNS
Copy
Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell.
Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell. Foto: ATTA KENARE/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell mõistis hukka küberrünnakud Euroopa Liidu riikide, nende seas Leedu vastu.

«Hiljutised hajutatud teenuse tõkestamise rünnakud (DDoS) mitme EL-i liikmesriigi ja partneri vastu, mille on omaks võtnud Vene-meelsed häkkerirühmitused, on taaskordne näide kõrgendatud küberohu maastikust, mida EL ja liikmesriigid täheldanud on,» ütles ta tänases avalduses.

«Mõistame selle vastuvõetamatu käitumise küberruumis karmilt hukka ja avaldame solidaarsust riikidele, kes on langenud selle ohvriks,» lisas Borrell

Euroopa Liit on pühendunud rahvusvahelist rahu, julgeolekut ja stabiilsust ohustava pahatahtliku kübertegevusega võitlemisele, kinnitas Borrell.

Samuti kutsus ta kõiki ÜRO liikmesriike järgima ÜRO raamistikku riikide vastutustundliku käitumise kohta küberruumis.

«Kutsume kõiki liikmesriike järgima oma kohustusi ja ärgitame neid võtma asjakohaseid meetmeid pahatahtliku kübertegevuse vastu, mida korraldatakse nende territooriumilt,» ütles ta.

Leedu asekaitseministri Margiris Abukeviciuse sõnul on Borrelli avaldus väga oluline signaal, et küberkuritegevus on vastuvõetamatu ja selle süüdlasi ootavad tagajärjed.

«DDoS rünnakud Leedu ja teiste EL-i riikide ning partnerite vastu on selgelt oluline osa Venemaa sõjast Ukrainas,» ütles aseminister, lisades, et Leedu küberjulgeoleku- ja õiguskaitseorganid teevad rahvusvaheliste partneritega koostööd süüdlaste vastutusele võtmiseks ja on alustanud ka vastavaid menetlusi.

Leedu ametiasutusi, eraettevõtteid ja meediat on tabanud viimasel ajal DDoS rünnakud, mille on omaks võtnud rühmitus Killnet, mida Leedu ametnikud peavad seotuks Vene luurega.

Tagasi üles