Türgi kohus: Erdoğanil oli õigus Istanbuli konventsioonist lahkuda (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: WANA/Reuters/Scanpix

Türgi kõrgem kohus otsustas täna, et president Recep Tayyip Erdoğanil oli õigus viia riik välja naistevastase vägivalla vastasest Istanbuli konventsioonist.

Inimõiguslased ja lääneriigid avaldasid kohkumust ja pahameelt, kui Erdoğan riigi konventsioonist mullu üleöö määrusega välja viis.

Erdoğani vastaste sõnul ei olnud presidendil voli liikmesust rahvusvahelises leppes ühepoolselt tühistada.

Türgist sai 2011. aastal esimene konventsiooni allkirjastanud riik ja parlament ratifitseeris selle aasta hiljem.

Kõrgeim halduskohus lükkas teisipäeval tagasi taotluse lahkumisotsus ümber pöörata. Kohtunikud otsustasid häältega kolm kahe vastu, et presidendi otsust ei saa õiguslikult vaidlustada.

Kaks eriarvamusele jäänud kohtunikku ütlesid, et Erdoğan ületas oma volitusi.

Ühenduse Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (Platvorm Peatame Naisetapu) advokaat ütles, et otsus kujutab endast sisuliselt põhiseadusest lahtiütlemist.

«See on õiguslikust perspektiivist hirmuäratav,» ütles advokaat Ipek Bozkurt AFP-le. «Kohus oleks pidanud selle valeotsuse peatama,» lisas ta.

Konventsioon, mille on vastu võtnud kümned Euroopa riigid, näeb ette karmide karistuste kehtestamist koduvägivalla ja soopõhise vägivalla eest.

Erdoğani konservatiivsete toetajate sõnul kahjustas konventsiooni keelepruuk traditsioonilisi pereväärtusi ja edendas LGBTQ õigusi.

Opositsioonijuht Kemal Kılıçdaroğlu lubas konventsiooniga taasliituda, kui ta 2023. aasta juunis presidendiks valitakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles