Iisrael ja Maroko tugevdavad sõjalisi sidemeid

BNS
Copy
Aviv Kohavi
Aviv Kohavi Foto: AFP/SCANPIX

Iisrael ja Maroko tugevdasid teisipäeval sõjalisi sidemeid, kui juudiriigi relvajõudude juhataja pidas Rabatis kõnelusi sealsete kaitseametnikega.

Esmaspäeval visiidile saabunud Iisraeli relvajõudude juhataja Aviv Kohavi kohtus kuninglike relvajõudude peainspektori Belkhir El Faroukiga, teatas Iisraeli armee avalduses.

Ta pidas kõnelusi ka Maroko kaitseküsimuste ministri Abdellatif Loudiyi ja luurejuhi Brahim Hassaniga.

See on Iisraeli relvajõudude juhataja esimene visiit sellesse Aafrika põhjaosas asuvasse kuningriiki.

Rabat märkis kõnelustel oma huvi luua ühiseid kaitsetööstusprojekte Marokos.

«Kohtumistel arutati võimalusi sõjaliseks koostööks nii õppuste kui ka väljaõppega, samuti operatiiv- ja luuretegevuses,» ütles Maroko relvajõudude juhataja.

Maroko katkestas suhted Iisraeliga 2000. aastal pärast palestiinlaste teise intifada puhkemist, kuid taastas need kaks aastakümmet hiljem kokkuleppega, millega USA tunnustas Rabati suveräänsust vaidlusaluse Lääne-Sahara üle.

Sestpeale on Maroko ja Iisreali ametnikud teinud vastastikku visiite ja allkirjastanud kokkuleppeid mitmes valdkonnas.

Mullu novembris väisas Marokot Iisraeli kaitseminister Benny Gantz, kes sõlmis julgeolekuleppe, mis lihtsustab Rabatil hankida Iisraeli kaitsetööstuselt kõrgtehnoloogilisi tooteid.

Eelmisel kuul osalesid Iisraeli sõjalised vaatlejad esimest korda iga-aastasel rahvusvahelisel sõjalisel õppusel African Lion, mida korraldavad USA ja Maroko.

Maroko suhete paranemine Iisraeliga on tekitanud pingeid Alžeeriaga, mis eelmise aasta augustis katkestas diplomaatilised suhted Rabatiga.

Alžeeria viitas «vaenulikele tegevustele» ja Maroko suhetele «sionistidega», viidates Iisraelile.

Maroko peab Lääne-Saharat oma lahutamatuks osaks. Alžeeria-toetatav Polisario Rinne nõuab aga piirkonnas iseseisvusreferendumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles