Briti rahandusminister: ÜK saab Brexitist kasu

Copy
Briti rahandusminister Nadhim Zahawi.
Briti rahandusminister Nadhim Zahawi. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Briti uus rahandusminister esitles eile kava, kuidas Suurbritannia saaks Brexitist läbi Euroopa Liidu seaduste tühistamise kasu lõigata, samas kui osa inimesi tunneb muret ülemäärase dereguleerimise pärast.

Nadhim Zahawi esitles plaani iga-aastases kõnes Londoni finantslinnaku Mansion House'is. Tegemist oli tema esimese olulisema pöördumisega alates ministriks saamisest.

«Briti rahvas võib olla kindel, et liigume edasi ja toome Brexitist kasu,» lausus ta.

Zahawi plaan näeb ette «kasvu vallandamist üle kogu finantsteenuste sektori ja kümnete miljardite naelte väärtuses investeeringute lubamist ÜK majandusse».

Valitsus teatas plaanist tühistada sadu ELi aegseid seadusi finantssektori toimimise kohta ja asendada need «paindlikuma ja ladusama režiimiga, mis sobib ÜKle».

Briti keskpanga juht Andrew Bailey rääkis samal ajal, et inflatsiooni ohjeldamiseks ei ole välistatud baasintressi tõstmine 0,5 protsendipunkti võrra järgmisel kuul.

Ta märkis, et rahapoliitika perspektiivist on inflatsioon viimase veerandsajandi suurim väljakutse ja rõhutas, et keskpank on kaheprotsendise inflatsioonieesmärgi saavutamisele pühendunud.

Mais kiirenes inflatsioon 9,1 protsendini, mis on 40 aasta rekord.

Zahawi kinnitas, et uurib meetmeid anda valitsusele voli finantssektorisse jõulisemalt sekkuda, mis võib viia vastasseisuni oma sõltumatust kiivalt kaitsva keskpangaga.

Briti rahandusministrid kasutavad Mansion House'i kõne sageli oluliste teadete tegemiseks, mistõttu jälgisid turud pöördumist väga tähelepanelikult. Eriti kuna valitsuse kriitikute sõnul on dereguleerimisega juba liiga kaugele mindud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles