Sudaani etnilistes kokkupõrgetes on saanud surma 105 inimest

Copy
Sudaani hausad protestimas Khartumi lõunapoolses eeslinnas Mayos, nõudes õiglust märtrite eest, kes surid riigi lõunaosas rivaalitseva etnilise rühmaga toimunud vaidlustes.
Sudaani hausad protestimas Khartumi lõunapoolses eeslinnas Mayos, nõudes õiglust märtrite eest, kes surid riigi lõunaosas rivaalitseva etnilise rühmaga toimunud vaidlustes. Foto: AFP/SCANPIX

Sudaani Sinise Niiluse provintsi etnilised kokkupõrked ohvriterohkes maavaidluses on nõudnud juba 105 inimelu ning haavata on saanud vähemalt 291 inimest, ütles osariigi tervishoiuminister Jamal Nasser.

Lahingutegevus puhkes riigi lõunaosa provintsis, mis piirneb Etioopia ja Lõuna-Sudaaniga, 11. juulil, kui omavahel läksid kokku berti ja hausa rahva kogukondade esindajad.

«Olukord on praegu rahulik,» ütles Nasser AFP-le telefoni vahendusel provintsi pealinnast Al-Damazinist, mis jääb pealinnast Hartumist 460 kilomeetri kaugusele lõunasse.

Armeesõdurite paigutamine piirkonda alates laupäevast aitas olukorda rahustada, lisas ta.

«Praegune väljakutse on pakkuda pagulastele peavarju,» ütles Nasser.

ÜRO teatas teisipäeval, et oma kodudest on lahingutegevuse eest põgenenud enam kui 17 000 inimest, kellest umbes 14 000 saab peavarju Al-Damazinis asuvas kolmes koolis.

Jaanuarist märtsini andis ÜRO Sinise Niiluse provintsis abi 563 000 inimesele.

Maailma ühes vaeseimas riigis Sudaanis halvendab olukorda veelgi majanduskriis, mis on süvenenud pärast oktoobris aset leidnud riigipööret, mille korraldas armeejuht Abdel Fattah al-Burhan. Paraku pole Sudaan oma iseseisvumisest saadik 1956. aastast näinud palju tsiviilvalitsusi.

Samuti on Sudaanis sagedased verised kokkupõrked maa, kariloomade ja vee üle või rohumaadele ligipääsu pärast, eriti piirkondades, kus rahval on aastakümneid kestnud kodusõjast järel ohtralt kätte jäänud relvi.

Ehkki lahingutegevus Sinise Niiluse provintsis on teadete kohaselt peatunud ja hetkel on olukord võrdlemisi rahulik, on mitmel pool mujal Sudaanis lahvatanud pinged. Mitmes provintsis on tulnud hausad tänavatele nõudma õiglust märtrite eest.

AFP korrespondentide kohaselt avaldasid tuhanded inimesed teisipäeval meelt nii pealinnas Hartumis kui ka Põhja-Kordofāni, Kassala ja Al-Qaḍārifi provintsides ning ka Port Sudani sadamalinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles