Hiina süüdistab Tšehhit «Hiina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse tõsises rikkumises»

Copy
Taiwani parlamendispiiker You Si-kun Tšehhi parlamendis.
Taiwani parlamendispiiker You Si-kun Tšehhi parlamendis. Foto: MILAN KAMMERMAYER

Hiina kritiseeris Tšehhit, Taiwani delegatsiooni visiidi tõttu, väites, et ELi liige on rikkunud ühe Hiina poliitikat.

Taiwani parlamendi spiikri You Si-kuni juhitud delegatsioon viibib neljapäevasel visiidil Tšehhi Vabariigis, mis on praegu ELi eesistujariik. Hiina saatkond Prahas nimetas You'd «veendunud separatistiks» ja süüdistas Prahat: «Hiina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse tõsises rikkumises.»

Hiina üritab Taiwani maailmaareenil isoleerituna hoida ja takistab igasugust Taiwani tegevust. Tšehhi Vabariik järgib ametlikult ühe Hiina poliitikat, nagu kogu Euroopa Liit, kuid selle ametnikud hoiavad saarega tihedaid sidemeid.

«Hiina nõuab tungivalt, et Tšehhi võtaks Hiina ranget seisukohta tõsiselt ja hoiaks oma poliitilist lubadust ühe Hiina poliitika osas,» ütles Hiina saatkond oma avalduses.

«Hiina [..] võtab kõik vajalikud meetmed, et suruda maha kõik «Taiwani iseseisvumiskatsed»,» seisis avalduses.

Tšehhi senati spiiker Miloš Vystrčil ütles, et tema kutse You'le ei ole ühe Hiina poliitika rikkumine. «Vastupidi, see on täpselt see, mida vaba, demokraatlik ja suveräänne riik peaks tegema,» ütles ta ajakirjanikele.

Vystrčil vihastas Hiina välja kaks aastat tagasi, kui ta läks Taiwani 90-liikmelise poliitikute, ettevõtjate, teadlaste ja ajakirjanike delegatsiooniga. Eelmisel aastal külastas omakorda 66-liikmeline Taiwani delegatsioon Slovakkiat, Tšehhi Vabariiki ja Leedut, et edendada ärisidemeid piirkonnaga.

Tšehhi Vabariigi visiidi ajal külastas You Vysocina keskosa piirkonda, kus Vystrčil sündis, ning kohtus ka alamkoja spiikri Marketa Pekarova Adamovaga.

Järgmisena külastab Taiwani delegatsioon Leedut, mis on Pekingil pinnuks silmas, sest avas eelmisel aastal Vilniuses Taiwani de facto saatkonna.

Taiwan kavatseb järgmisel aastal avada kultuurikeskuse Prahas, ütles You delegatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles