Luureteave viitab Venemaa plaanile peagi annekteerida hõivatud Ukraina alad

Postimees
Copy
Inimesed kõnnivad üleeile Vene vägede okupeeritud Hersoni tänaval, kus on endiselt üleval Ukraina Azovi rügemendi reklaamplakat, millele aga on kritseldatud Kremli sõjasümbol Z-täht. Väidetavalt võib Moskva soovida piirkonnas korraldada libareferendumit Venemaaga liitumise üle juba septembri alguses. 
Inimesed kõnnivad üleeile Vene vägede okupeeritud Hersoni tänaval, kus on endiselt üleval Ukraina Azovi rügemendi reklaamplakat, millele aga on kritseldatud Kremli sõjasümbol Z-täht. Väidetavalt võib Moskva soovida piirkonnas korraldada libareferendumit Venemaaga liitumise üle juba septembri alguses. Foto: AFP/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide teatel astub Venemaa samme, et annekteerida juba Krimmis rakendatud stsenaariumi kasutades veel selle aasta sees okupeeritud territooriumid Lõuna- ja Ida-Ukrainas.

«Venemaa on hakanud käiku laskma versiooni sellest, mida võiks nimetada annekteerimise stsenaariumiks,» lausus ajakirjanikele USA rahvusliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby, viidates rohketele tõenditele, mida on kogunud lääne luureteenistused, aga ka avalikele andmetele.

Tema sõnul võib Venemaa anneksiooniplaan hõlmata Hersoni, Zaporižžja, Luhanski ja Donetski oblasti hõivatud osi, kus praegu toimuval on selgeid paralleele kaheksa aasta taguste sündmustega Krimmis, vahendas The New York Times. 2014. aastal pärast Vene vägede tungimist Krimmi pani Venemaa president Vladimir Putin seal ametisse endale lojaalsed võimukandjad, kes rutakalt korraldasid libareferendumi Venemaaga liitumise küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles