Biden: sõjaväe hinnangul pole Pelosi Taiwani-visiit hea mõte

BNS
Copy
Joe Biden
Joe Biden Foto: Zumapress/Scanpix

USA president Joe Biden ütles kolmapäeval, et USA sõjaväeametnike hinnangul ei ole esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi Taiwani-visiit hetkel hea mõte.

Hiina välisministeerium hoiatas päev varem, et võtab «otsustavaid ja tugevaid meetmeid», kui Pelosi viib ellu plaani lähinädalatel Taiwani külastada.

«Ma arvan, et sõjaväe hinnangul ei ole see hetkel hea mõte,» ütles Biden vastuseks küsimusele Pelosi plaanide kohta. «Ma ei tea, mis seis sellega on.»

Samas hoidus ta ütlemast, et Pelosi ei tohiks Taiwani sõita.

Pelosi pidi algselt visiidi tegema juba aprillis, kuid lükkas selle positiivse COVID-19 proovi tõttu edasi. Ta oleks kõrgeim saareriiki väisanud USA seadusandja alates vabariiklasest Newt Gingrichist, kes tegi selle visiidi spiikrina 25 aastat tagasi.

Financial Times kirjutas teisipäeval, et Pelosi kavatseb teha visiidi järgmisel kuul. Tema büroo keeldus asja kommenteerimast, märkides, et julgeolekuprotokoll ei luba spiikri rahvusvahelisi reisiplaane kinnitada.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Zhao Lijiang ütles, et visiit õõnestaks rängalt Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, rmõjutaks sügavalt Hiina-USA suhete aluseid ja annaks Taiwanile vale signaali.

USA tunnustab «ühe Hiinana» Pekingit, kuid on säilitanud mitteametlikud suhted ja kaitsekoostöö ka Taipeiga.

Hiina on provokatsioone demokraatliku ja isevalitseva Taiwani suhtes viimastel aastatel suurendanud ning kardetakse, et Peking sepitseb saare ühendamist mandriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles