Iraagi Kurdistanis sai ilmselt Türgi mürsutules surma üheksa turisti (1)

Copy
Iraaklased protestivad Türgi Iraagi Kurdistani pealetungi vastu Türgi saatkonna ees Türgi lippe põletades.
Iraaklased protestivad Türgi Iraagi Kurdistani pealetungi vastu Türgi saatkonna ees Türgi lippe põletades. Foto: MOHAMMED SAWAF/AFP/Scanpix

Iraagi põhjaosas Kurdistani autonoomses piirkonnas sai eile ühes pargis aset leidnud mürsurünnakus, mida kohalikud ametnikud panevad Türgi arvele, surma üheksa ja haavata 23 inimest.

Zakho piirkonna juht Mushir Bashir ütles, et ohvrid olid peamiselt Iraagi araablastest turistid, enamik neist riigi kesk- ja lõunaosast.

«Türgi tulistas küla täna kahel korral,» ütles Bashir AFP-le.

Kohalikule telejaamale varem usutluse andnud Bashir ütles, et Türgi suurtükituli Parakhi turismipiirkonnale tappis üheksa ja vigastas 23 inimest.

Ohvrid olid turistid, kes olid tulnud Zakho piirkonda Parakhi mägikülla, et tulla pakku riigi lõunaosa nuhtleva suvekuumuse eest, ütles Bashir.

Zakho tervishoiuametnik Amir Ali ütles ajakirjanikele, et hukkunute seas oli kaks last, kolm naist ja neli meest.

Türgi kaitseministeeriumi allikas teatas, et tal ei ole mingit informatsiooni, mis teataks või kinnitaks suurtükitulest selles piirkonnas.

Türgi alustas aprillis Iraagi põhjaosas uut pealetungi, mille ristis operatsiooniks Claw-Lock (i.k. - «lukustatud küünis»), mille eesmärk on võtta sihikule nii Ankara kui selle lääneliitlaste silmis terroristlikuks organisatsiooniks tunnistatud Kurdistani Töölispartei (PKK) võitlejad.

PKK on pidanud Türgi riigi vastu võitlust alates 1984. aastast, konflikt on nõudnud kümnete tuhandete inimeste elu.

Iraagi Kurdistani pealinnal Arbilil on PKK-ga keerulised suhted, nende kohalolu regioonis takistab hädavajalikke kaubandussuhteid naabruses asuva Türgiga.

Sõjalised operatsioonid on toonud sageli Türgi suursaadiku Bagdadis Iraagi välisministeeriumisse vaibale aru andma.

Iraak kutsus pärast rünnakut Ankarast konsultatsioonideks tagasi oma suursaadiku kohusetäitja ja kutsus vestlusele Türgi suursaadiku.

Peaminister Mustafa al-Kadhemi juhitav Iraagi riiklik julgeolekunõukogu nõudis Türgilt ametlikku vabandust ja oma relvajõudude väljaviimist kogu Iraagi territooriumilt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles