Kreml: Nord Streami voo vähenemise põhjuseks on tehnilised rikked (3)

Copy
Nord Streami marsruuti kirjeldav illustratsioon.
Nord Streami marsruuti kirjeldav illustratsioon. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Kreml väitis täna, et ettevõte Siemens tuvastas rikked, mis takistavad Nord Streami gaasitorul projekteeritud võimsusel töötamist, lisades et gaasitoru korralik tehnoloogiline hooldus olevat praegu võimatu.

«Teen ettepaneku lugeda uuesti hoolega läbi presidendi Teheranis tehtud avaldus. Ta selgitas täiesti üksikasjalikult, mitu kompressorijaama ja millised mured Siemens tuvastas, millega seoses tekib olukord, kus survet 100 protsendini suurendada on võimatu,» ütles Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov.

Berliini hinnanguga kohaselt ei ole Nord Streami gaasivoo vähenemise põhjuseks praegused mured turbiiniga.

Peskovi väitel on «need on tehnoloogilised põhjused, mis seonduvad (gaasitoru) nõuetekohase tehnoloogilise hoolduse võimatusega».

Kremli väitel põhjustavad tehnilisi takistusi majandussanktsioonid.

«Kõik sellega seotud tehnilised keerukused on põhjustatud neist piiranguist, mille Euroopa riigid kehtestasid ise,» ütles Peskov ajakirjanikele.

Tema sõnul on süüdistused, nagu kasutaks Moskva gaasitarneid poliitilise väljapressimise instrumendina, täielikult alusetud.

Peskov kordas, et Vene energiahiid Gazprom on valmis täitma kõiki oma lepinguid täiel määral, ent Lääne sanktsioonid ei võimalda juhtme tööks hädavajalikku tehnikat parandada.

Vene pool süüdistas varem Siemensi gaasiturbiini puudumist, mis oli vahepeal remonttöödeks viidud Kanadasse.

Peskovi sõnul on tehnilised põhjused seotud «korraliku tehnoloogilise hoolduse võimatusega». Tema kohaselt ei luba sanktsioonid varustust parandada, seal hulgas kompressorjaamades asuvaid turbiine.

Euroopa hoidis hinge kinni ajal, kui Nord Stream 1 gaasijuhe oli kümnepäevases hoolduses, kartes, et Moskva ei ava uuesti oma gaasikraani kättemaksuks Venemaale Ukrainasse sisse tungimise eest kehtestatud lääneriikide sanktsioonidele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles