Opositsiooniaktiviste vangistanud Lukašenka: meil poliitvange pole

Copy
Valgevene diktaator ja president Lukašenka.
Valgevene diktaator ja president Lukašenka. Foto: Alexander Nemenov / AFP / Scanpix

Valgevenelasi terroriseeriv ja Venemaad Ukrainat ründamises toetav Valgevene president Aljaksandr Lukašenka möönis täna AFP-le antud intervjuus, et juhib autoritaarset riiki, ent väitis, et tema isolatsioonis olevas riigis ei ole poliitvange.

«Jah, meie võimusüsteem on karmim. Ma ei välista isegi sõna autoritaarne kasutamist,» ütles Lukašenka uudisteagentuurile AFP antud usutluses pealinnas Minskis.

Ta taunis jutte «sadadest» vangistatud inimestest.

«Need inimesed astusid välja riigi vastu. Mitte võimude vastu - riigi ja oma rahva vastu,» ütles ta viitega meeleavaldustele 2020. aasta augustis tema vastuolulise tagasivalimise järel.

Rääkides Venemaa agressioonisõjast ütles Lukašenka, et Kiievi võimude käes on võimalus lõpetada sõda Ukrainas, kui nad alustavad uuesti läbirääkimisi Moskvaga ning võtavad vastu Kremli nõudmised.

«Kõik sõltub Ukrainast,» ütles Lukašenka. «Praegu on hetke pentsikus selles, et seda sõda on võimalik lõpetada märksa vastuvõetavamatel tingimustel Ukraina jaoks.»

Valgevene autoritaarne liider kutsus Kiievi võime istuma läbirääkimislaua taha ning andma nõusoleku, et nad ei ähvarda eales Venemaad.

Tema sõnul peavad nii Lääs, Ukraina kui Venemaa kõik leppima kokku sõja lõpetamises, et vältida «tuumasõja sügavikku».

«Me peame peatuma, jõudma leppeni, lõpetama selle segaduse, operatsiooni ja sõja Ukrainas,» ütles Lukašenka.

«Peatugem ja siis me leiame tee, kuidas edasi elada. Pole mingit vajadust minna edasi. Eespool peidab end tuumasõja sügavik. Pole mingit vajadust sinna minna.»

Ülaltoodud Lukašenka väljaütlemised on ekslikud, sest Ukraina presidendi kantseleiülem Andri Jermak ütles eile, et kõik käimasolevad kõnelused Venemaaga keerlevad selle ümber, kuidas eksportida blokeeritud sadamatest Ukraina teravilja, mitte kuidas lõpetada konflikt.

«Need läbirääkimised toimuvad sõjaväe ja välisministeeriumi tasandil... ÜRO vahendusel,» ütles Jermak.

«Ma olen ühenduses ÜRO peasekretäri António Guterresega, ma ei suhtle venelastega,» rõhutas Jermak. 

Tagasi üles