KOHALIK VAADE Itaalia järjekordne poliitiline kriis rullub lahti ammu tuttava käsikirja järgi

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Itaalia peaminister Mario Draghi eile hommikul teel presidendipaleesse tagasiastumisavaldust esitama. Ta jätkab kuni uute valimisteni ametis valitsusjuhi kohusetäitjana.
Itaalia peaminister Mario Draghi eile hommikul teel presidendipaleesse tagasiastumisavaldust esitama. Ta jätkab kuni uute valimisteni ametis valitsusjuhi kohusetäitjana. Foto: Foto: Francesco Ammendola/italian Presidendipalee/reuters/scanpix

Kuigi esmapilgul võib tunduda, et Mario Draghi Itaalia peaministri kohalt viinud kaos lahvatas justkui tühjalt kohalt, oli see praegu riigi tavapärast poliitloogikat arvestades ehk kõige ootuspärasem asi üldse.

Esimene vaatus: läinud nädala neljapäeval teatas Draghi, et astub tagasi. President Sergio Mattarella sellega ei nõustunud ja itaallased läksid, nagu tavaliselt, välja õhtust sööma. Kõik oli kõige paremas korras juba teab mitmendas Itaalia poliitilises kriisis.

Teine vaatus: terve järgneva nädala kutsusid kõik parteid üles vastutustundlikkusele. Itaalia ühiskond tegi end kuuldavaks ning kõikvõimaliku maailmavaatega enam kui tuhatkond linnapead palus Draghil ametisse jääda. Küsitlused kinnitasid, et nii paremäärmusliku Liiga, parempoolse Forza Italia kui ka populistliku Viie Tähe Liikumise (M5S) valijatest enamik ei soovinud valitsuse kukkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles