Itaalia president saatis parlamendi laiali

Copy
Itaalia president Sergio Mattarella.
Itaalia president Sergio Mattarella. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia president Sergio Mattarella teatas täna parlamendi laialisaatmisest ja ennetähtaegsete valimiste väljakuulutamisest pärast peaminister Mario Draghi tagasiastumist.

«Selle otsuseni viis poliitiline olukord,» ütles Mattarella telepöördumises mitu tundi pärast seda, kui Draghi esitas oma tagasiastumisavalduse.

Itaalia peaminister Mario Draghi astus neljapäeval ühtsusvalitsuse lagunemise järel tagasi, mis tähendab erakorralisi valimisi, kus võimule võivad saada paremäärmuslased.

Draghi esitas tagasiastumisavalduse president Sergo Mattarellale, kelle ülesandeks saab nüüd riik kriisist välja juhtida.

Mattarella saadab tõenäoliselt parlamendi laiali ja korraldab septembris või oktoobris ennetähtaegsed valimised, ütlevad analüütikud. Draghi võib jääda seniks valitsusjuhi kohusetäitjaks.

«Itaalia reedetud,» seisis päevalehe Repubblica esikaanel, samas kui Stampa kirjutas «Häbi peaks olema».

Arvamusküsitluse järgi on võit tagatud parempoolsele liidule, mida juhib Giorgia Meloni rahvuskonservatiivne Itaalia Vennaskond.

Endine Euroopa Keskpanga (ECB) juht Draghi toodi ühtsusvalitsuse peaministriks 2021. aastal, kui Itaalia oli kimpus pandeemia ja majandusraskustega.

Kolmapäeval püüdis ta killustunud koalitsioonivalitsust lepitada ja kutsus jagelevaid erakondi erimeelsusi riigi nimel ületama.

Valitsus lagunes, kui Silvio Berlusconi paremtsentristlik Forza Italia, Matteo Salvini rändevastane Liiga ja populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) teatasid, et ei suuda enam koostööd teha.

Arvamusküsitluste kohaselt tahtis enamik itaallasi 74-aastase Draghi jäämist ametisse kuni järgmise aasta korraliste üldvalimisteni.

Draghi toetajad hoiatasid, et valitsuse lagunemine võib süvendada ühiskonna raskusi kiire inflatsiooni ajal, lükkaks edasi eelarve vastuvõtmise, seaks ohtu Euroopa Liidu taasterahastu kasutamise ja tekitaks ärevust turgudes.

Prantsuse Euroopa asjade minister Laurence Boone ütles, et Draghi tagasiastumine juhatab sisse ebakindluse perioodi ja märgib «Euroopa tugisamba» lahkumist.

Arvamusküsitluste kohaselt võidaks valimised Itaalia Vennaskond, kuid sellel oleks võimule saamiseks vaja Forza Italia ja Liiga toetust ning kolm parteid on sageli riius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles