AK ⟩ Svetlana Stephenson: patsaan ütles, patsaan tegi. Tänavakambakultuur ja Vene riigivõim (2)

Svetlana Stephenson
, Londoni Metropolitani Ülikooli sotsioloogiaprofessor
Copy
Vladimir Putini maffiabossi imagot peavad tugevdama ka temast tehtud fotod. Pildil Putin 2017. aastal Lõuna-Siberis Tõva Vabariigis ­kalal.
Vladimir Putini maffiabossi imagot peavad tugevdama ka temast tehtud fotod. Pildil Putin 2017. aastal Lõuna-Siberis Tõva Vabariigis ­kalal. Foto: Aleksei Nikolski/Sputnik/Scanpix

Koos Vladimir Putini valitsemisaja algusega ­jõudsid Vene poliitilisse sõnavarasse väga ­omapärased mõisted ja väljendid: мочить в сортире (peldi­kus märjaks tegema - ära tapma), ответка (vastus - kättetasumine), пацан сказал, пацан сделал (patsaan ütles, patsaan tegi) ja muud sellised väljendid, mis on pärit ­traditsiooniliselt riigile vastanduvast kriminaalsest tänavakultuurist. Nüüd on neid hakatud kasutama riigivõimu karmikäelise otsustavuse rõhutamiseks, et taastada riigi väärikus («tõusta põlvilt») ja anda vastulöök mistahes vaenlasele.

Tegelikult tegi rahvusliku vääri­kuse taastamisega seotud ­poliitilise retoorikaga algust Boriss ­Jeltsin. Venemaa presidendi ametisse astumise kõnes 1991. aastal ütles ­Jeltsin: «Suur Venemaa tõuseb põlvilt! Me muudame ta kindlasti õitsvaks, ­demokraatlikuks, rahuarmastavaks, seadusi järgivaks ja suveräänseks riigiks.»

Kuid erinevalt Jeltsini retoori­kast, mis seostas väärikust heaolu ja demokraatiat õigusriigiga, hakati koos Vladimir Putini võimuletule­kuga väärikuse taastamise ideed väljendama vägivalla kaudu. Nagu ütles Putin juba peaministriks saades: «Venemaa võib põlvilt tõusta ja korralikult virutada.» Ühes ­sellega asendus Putini retoorikas vääri­kuse keel au keelega. Kui ­väärikus põhineb seesmistel, iseenesest väärtuslikel omadustel, siis au on omadus, mis nõuab välist tunnustust. Väärikust kaitstakse seadusega, kuid au vägivalla või vägivallaga ähvardamisega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles