Paavst sõidab Kanadasse pattu kahetsema

Copy
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: Vatican Media/Reuters/Scanpix

Paavst Franciscus sõidab pühapäeval kuuepäevasele visiidile Kanadasse, kus palub põlisrahvastelt andeks ülekohtu eest, mis sai neile osaks katoliku kiriku juhitud internaatkoolides.

Patukahetsuslikku palverännakut, nagu paavst seda kirjeldas, nähakse olulise sammuna vastuses üleilmsele skandaalile seoses laste seksuaalse kuritarvitamisega vaimulike poolt.

Kanada põliselanike kogukonnad on seda juba pikalt oodanud.

Franciscuse 37. välisvisiit alates Rooma piiskopiks saamisest algab Edmontonis, Alberta provintsis. Edasi suundub ta Québecisse ja seejärel Iqaluiti, Kanada kõige põhjapoolsemasse linna.

Paavst plaanib korrata kahetsusavaldust, mille edastas aprillis ka Vatikani külastanud Kanada delegatsioonile ja mis peaks tema sõnul aitama liikuda edasi «teel paranemise ja lepituse poole».

Läinud aastal leiti Kanadas katoliku kiriku juhitud internaatkoolide juures tähistamata haudadest sadade laste surnukehad. Koolid olid osa riigi programmist põliselanikke vägisi assimileerida.

19. sajandi lõpust kuni 1990. aastateni sunniti internaatkoolidesse umbes 150 000 last, kes eraldati kuudeks või aastateks oma peredest, keelest ja kultuurist.

Paljud neist kannatasid direktorite ja õpetajate füüsilise ja seksuaalse vägivalla käes.

Haiguste, alatoitumuse ja viletsuse tagajärjel suri arvatavalt tuhandeid lapsi. Alates 2021. aasta maist on koolide alatelt leitud üle 1300 tähistamata haua.

Kanada riiklik tõe- ja lepituskomisjon nimetab toimunut kultuuriliseks genotsiidiks.

Franciscus külastab esmaspäeval Maskwacise linna, kus asus üks suuremaid internaatkoole, ja teeb pöördumise umbes 15 000 inimesele, nende seas ohvrid.

Ehkki osa on väljendanud paavstiga kohtumise üle entusiasmi, kahtlevad teised, kas lühike visiit suudab tõesti haavu parandada.

Samuti pole selge, kas paavst tagastab hea tahte märgiks muistiseid, mida hoitakse Vatikani muuseumides.

Põlisrahvaste ühenduste sõnul tuleks kultuuriliselt olulised artefaktid kogukondadele tagastada, kuid Vatikan väidab, et need on paavstidele kingitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles