Luhanski oblastis on maha põlenud saja miljardi grivna eest metsa

Copy
Tuletõrjuja kustutamas tulekahju Hersoni oblastis.
Tuletõrjuja kustutamas tulekahju Hersoni oblastis. Foto: Ukraina hädaolukordade ministeeriumi pressiteenistus/AFP/Scanpix

Ukraina ülemraada keskkonnakomisjoni aseesimees Olena Krõvorutškõna (fraktsioon Rahva Teener) ütles, et Vene agressiooni tulemusel Luhanski oblasti metsades puhkenud tulekahjude tagajärjel riigi ökosüsteemile tekitatud kahju küünib pea 100 miljardi grivnani (27 miljoni euroni).

«Luhanski oblasti 13 piirkonnas arvutati kokku saasteainete või nende segude atmosfääri paiskamisest tingitud Ukraina ökosüsteemile tekitatud kahju. Kahjusumma ulatus 98,7 miljardi grivnani,» tsiteeris Krõvorutškõna pressiteenistus tema sõnu.

Raadasaadik märkis, et tekitatud kahju suurus üha kasvab.

«Paljude tuvastatud keskkonnakuriteo tunnuseid kätkevate juhtumite puhul ei ole operatiivstaabi asjatundjatel veel võimalust saada täielikku ülevaadet ning valida välja vajalikud näidised, hankida dokumente või täiendavaid satelliidivaatlusandmeid,» lisas Krõvorutškõna.

Tema sõnul puudutab see ennekõike okupeeritud ala ja lahingupiirkonda.

«Pärast nende alade vabastamist jätkatakse tööd Venemaa kuritegude tuvastamiseks sellistel aladel. Ukraina jaoks on väga oluline koguda kõrgeima kvaliteediga andmeid, sest tulevikus saavad need rahvusvahelistes kohtuinstantsides tõendibaasiks, mille alusel kõigi kuritegude eest Venemaa vastutusele võetakse,» ütles rahvasaadik.

Operatiivstaap loodi tänavu 1. märtsil riigi keskkonnainspektsiooni baasil, et tuvastada ja koondada teave ja moodustada ühtne register Venemaa sissetungi tagajärjel Ukraina keskkonnale tekitatud kahju kohta.

Sellesse kuuluvad parlamendi keskkonnapoliitika ja looduskorralduse komitee, transpordi- ja taristukomisjoni, riikliku julgeolekunõukogu, Ukraina keskkonna ja loodusvarade ministeeriumi, julgeolekuteenistuse, keskkonna eriprokuratuuri ning muude riigiorganite ja vabakonna esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles