Ukraina sõlmis viljaekspordi kokkuleppe Türgi ja ÜROga (5)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS / Scanpix

Venemaa ja Ukraina allkirjastasid täna ÜRO ja Türgiga leppe teraviljaekspordi taasalustamisest, mis võimaldaks leevendada miljoneid inimesi ähvardavat ülemaailmset toidukriisi.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu ja Ukraina taristuminister Oleksandr Kubrakov allkirjastasid eraldi identsed lepped blokeeritud Musta mere laevateede taasavamisest.

Ukraina ametnikud teatasid varem, et ei soovi panna oma allkirja samale dokumendile kui venelased, seda seoses juba viis kuud kestnud sõjaga, mille Vene president Vladimir Putin vallandas 24. veebruaril.

Diplomaatide hinnangul võivad viljasaadetised täies mahus liikvele minna augusti keskpaigaks.

«Täna on Mustal merel majakas - lootuse majakas, võimaluste majakas, abi majakas,» ütles ÜRO peasekretär António Guterres, kui pärast mitu kuud kestnud läbirääkimis jõuti lõpuks kokkuleppele ja see ka allkirjastati.

«See toob leevendust pankroti äärel arenguriikidele ja kõige haavatavamatele inimestel, kes on näljahäda äärel,» ütles Guterres.

ÜRO hinnangul võib Ukraina sõja otsesel mõjul olla täiendavalt 47 miljonit inimest silmitsi «akuutse näljaga».

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan avaldas lootust, et teraviljaekspordi lepe sillutab tee rahule Ukrainas.

«See ühine samm, mille me koos Ukraina ja Venemaaga astume, elustab loodetavasti tee rahule,» ütles Türgi liider.

ÜRO ja Türgi vahendusel saavutatud kokkuleppe alusel luuakse turvakoridorid, mille kaudu saavad Ukraina siseneda ja väljuda kolmest Musta mere sadamast Odessa ümbruses.

Mõlemad pooled lubasid mitte rünna laevu nende teekonnal sadamatesse ja sealt välja.

Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak hoiatas Venemaad, et kokkuleppe rikkumine või sissetungid Ukraina sadamate ümbruses saavad kohese sõjalise vastuse.

Istanbulis luuakse ühine juhtimis- ja kontrollikeskus, mis jälgib tegevuste sujuvust ja lahendab võimalikud erimeelsused.

ÜRO ametnike sõnul võib Ukraina alustuseks teele saata mõned laevad, et näha, kas lepped tõepoolest toimivad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles