Leedu taastas teatud kaupade transiidi Venemaa ja Kaliningradi vahel (1)

BNS
Copy
Suunaviidad piiriraudteejaamas Kõbartai, Kaliningradi ja Leedu vahel.
Suunaviidad piiriraudteejaamas Kõbartai, Kaliningradi ja Leedu vahel. Foto: VALDA KALNINA / EPA / Scanpix

Leedu riikliku raudteefirma Lietuvos Gelezinkeliai tütarfirma LTG Cargo teavitas täna oma kliente, et taasalustas sanktsioonide all olevate kaupade transiiti Venemaa ja Kaliningradi oblasti vahel, seda vastavalt Euroopa Komisjoni juhtnööridele.

«Kooskõlas asjakohaste Euroopa Liidu nõukogu reeglite ja EK juhtnööridega, samuti kompetentsete ametivõimude selgitustega, ja kooskõlas EK seatud kaupade transiidi kontrollimise tugevdamise tingimustele, jätkab LTG Cargo alates tänasest, 22. juulist selliseid vedusid,» teatas ettevõte avalduses.

Sanktsioonide all olevate kaupade transiit läbi Leedu on lubatud ainult siis, kui need on elutähtsad, neid ei peeta ebaharilikuks kaubavooks ja ei riku EL-i piiranguid.

Kaubavedu on lubatud ainult rongidega ning transiidimahud peavad jääma viimase kolme aasta keskmise tasemele. Võrdluseks on ajavahemik 2019. aasta jaanuarist 2021. aasta detsembrini. Taotlused lükatakse tagasi, kui nende kaupade kogus peaks ületama keskmist.

Luksuskaupade transiiti ei taasalustata kuni eraldi selgituse saamiseni, ütles LTG.

Kaubakogused, mida varem veeti veoautodega, ei lähe keskmise arvutamisel arvesse.

LTG vedas eelmisel aastal Leedu kaudu Venemaalt Kaliningradi oblastisse ja vastassuunas umbes 11,5 miljonit tonni kaupu, seal hulgas Kaliningradi oblastist Venemaale ligi kaks miljonit tonni. Umbes 1,3 miljonit tonni sellest olid toiduainetetööstuse tooted. Muud kaupa oli väikestes kogustes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles