Kohus mõistis Trumpi endise nõuniku Bannoni süüdi kongressi solvamises (1)

Copy
Endine Donald Trumpi ülemnõunik Steve Bannon.
Endine Donald Trumpi ülemnõunik Steve Bannon. Foto: ANDREW KELLY/Reuters/Scanpix

USA föderaalne vandemeeste kogu leidis reedel, et ekspresident Donald Trumpi endine nõunik Steve Bannon on süüdi kongressi solvamises, kui ta keeldus tulemast andma ütlusi seadusandjatele, kes uurisid Kapitooliumile korraldatud rünnaku asjaolusid.

Trumpi 2016. aasta valimiskampaaniat juhtinud Bannon oli üks sadadest inimestest, kelle esindajatekoja vastav komisjon kutsus ütlusi andma seoses kongressi vastu korraldatud rünnakuga, mille panid 2021. aasta 6. jaanuaril toime Trumpi toetajad.

Tänaseks 68-aastane vabariiklasest strateeg ei ilmunud õigel päeval kutse peale ega esitanud ka temalt küsitud dokumente ning ta mõisteti süüdi kahes kongressi solvamise süüdistuse punktis.

Vandemehed arutasid vähem kui kolm tundi, enne kui leidsid, et Bannon on süüdi mõlemas väärteo süüdistuse punktis.

Bannonit ootab nende süüdistuse eest karistus minimaalselt 30 päeva vangistust kuni maksimaalselt aasta aega vabadusekaotust kumbagi punkti kohta.

Karistus määratakse 21. oktoobril.

«Me küll võisime kaotada siin täna lahingu, ent me ei kavatse kaotada seda sõda,» ütles Bannon ajakirjanikele pärast otsust.

«Seisan Trumpi ja konstitutsiooni kõrval.»

Esindajatekoja komisjoni esimees Bennie Thompson ja aseesimees Liz Cheney tervitasid otsust, öeldes, et «mitte keegi ei seisa seadusest kõrgemal».

«Steve Bannoni süüdimõistmine on õigusriigi võit ning oluline kinnitus ajutise komisjoni tööle,» ütlesid mõlemad ühisavalduses.

Nende sõnul on tähtis asjaolu, et lisaks 6. jaanuari rünnakute eest vastutavate inimeste vastutusele võtmisele on tähtis võtta vastutusele ka kõik need, kes takistavad komisjoni juurdlust.

Valitsusepoolne prokurör Amanda Vaughn ütles vandekohtunikele, et Bannon oli võtnud vastu teadliku otsuse vältida ametliku kutse täitmist tulla tunnistusi andma.

Bannoni kaitseadvokaadid ei kutsunud kohtusse ühtegi tunnistajat lühikese protsessi jooksul ning ka ta ise ei tunnistanud enda kaitseks.

Bannoni advokaat Evan Corcoran eitas, et tema klient oli eiranud ametlikku kutset, öeldes, et kuupäev oli jätkunud arutelude ja läbirääkimiste teema ning see oli paindlik.

Corcorani sõnul oli otsus mõista Bannon kongressi solvamises süüdi poliitiliselt motiveeritud.

Vaughni sõnul on komisjonil alust uskuda, et nii Bannon kui teised Trumpi nõunikud võisid teada seostest Valge Maja ja Kapitooliumi mässajate vahel.

Komisjoni kohaselt rääkis Bannon Trumpiga päev enne seda, kui tuhanded tema toetajad korraldasid tormijooksu kongressile, et takistada demokraadi Joe Bideni presidendivalimiste valimisvõidu kinnitamist.

Pärast mitut kuud keeldumist ütluste andmisest soostus Bannon viimaks tegema koostööd esindajatekoja juurdlusega, mida prokurörid nimetasid viimase hetke katseks vältida vastutusele võtmist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles