Kanada politsei taasavas juurdluse hokimängijate grupivägistamisasjas

Copy
Kanada hokifännid (pilt on illustratiivne).
Kanada hokifännid (pilt on illustratiivne). Foto: Irina R. H / Zuma Press / Scanpix

Kanada politsei teatas reedel, et on taasavanud kriminaaljuurdluse väidetava grupiviisilise vägistamise kohta 2018. aastal, millest võttis osa kaheksa hokimängijat, kellest osa siirdus hiljem edasi mängima Põhja-Ameerika jäähokiliigasse NHL.

Ontario provintsis asuva Londoni linna politseiülem Steve Williams ütles, et algselt kaheksa kuud kestnud juurdluse juures, mis lõpetati süüdistusi esitamata 2019. aasta veebruaris, on leitud «täiendavaid juurdlemise võimalusi».

«Kriminaaljuurdlus on taasavatud, et lasta neil võimalustel end uurida,» ütles Williams avalduses täpsustamata.

Grupiviisilise vägistamise süüdistused avalikustati juunis, kui küsimused tõstatusid seoses Kanada jäähokiliidu Hockey Canada kokkuleppemenetlusega kaasuses, mille väidetav ohver aprillis kohtule esitas.

Kohtuasi oli esitatud nii alaliidu, Kanada hokiliiga CHL kui mängijate vastu, kellest mõni esindas Kanada koondist 2018. aasta noorte jäähoki maailmameistrivõistlustel.

Kohtudokumentides vaid initsiaalidega E.M. nimetatud naine väitis, et teda rünnati seksuaalsel viisil Londoni linnas Ontario provintsis ühes hotellis 2018. aasta juunis pärast jäähokiliidu galaüritust.

Mitut süüdistatavat mängijat, kelle nimed on avalikustamata, esindavad advokaadid on teadete kohaselt eitanud igasugust väärtegu, öeldes, et vahekord oli konsensuslik.

Asjaga seoses on valitsus peatanud alaliidu riikliku rahastamise, lisaks avaldas peaminister Justin Trudeau jõulise hukkamõistu.

Jäähokiliit on vabandanud, et ei ole piisavalt pööranud tähelepanu osa toonase koondise mängijate käitumisele ega lõpetanud sarnase «toksilise suhtumise viljelemist», pidades silmas seksuaalseid aspekte.

Liit alustas ka ise uut sisejuurdlust ning tegi kõigile treeneritele ja mängijatele kohustuslikuks osaleda koolitusel, mis puudutab seksuaalvägivalda ja vahekorraga nõusoleku teemasid.

Hockey Canada kutsus varem reedel algatama eraldi kriminaaluurimist väidetava grupiviisilise seksuaalvägivalla suhtes, mis jõudis nende teadmiseni hiljuti ning puudutas Kanada noorte rahvuskoondise liikmeid 2003. aasta juunioride maailmameistrivõistlustel.

Sellegi vahejuhtumi puhul ei olnud mainitud ühegi kahtlusaluse nime, ent 2002.–2003. aasta Kanada satsist võrsus mitu mängumeest, keda saatis hilisematel aastatel edu NHLis ning kes tegid märkimisväärset karjääri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles