Ramaphosa: Ukraina sõja teraviljakriis on äratuskell Aafrika jaoks

Copy
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa. Foto: PHILL MAGAKOE / AFP / Scanpix

Ukraina sõjaga seotud teraviljakriis peaks olema Aafrika jaoks äratuskell, et muutuda teravilja ja väetiste osas ise hakkama saavaks, ütles eile Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa.

Venemaa kallaletungi tõttu ei ole Ukraina saanud oma sadamate kaudu eksportida miljoneid tonne nisu ja teisi teravilju. See on põhjustanud ülemaailmse teraviljanappuse kartuse.

Ramaphosa rääkis ajal, mil Ukraina ja Venemaa allkirjastasid reedel ÜRO ja Türgiga kokkulepped teraviljatarnete taasalustamisest Musta mere sadamate kaudu, mis võib leevendada toidukriisi.

LAVi president märkis, et tekkinud kriis peaks kannustama Aafrika riike suurendama ise toidu tootmist, et vähendada importi.

«Kas me tahame aastaid jätkata toetumist meie teravilja, meie väetiste osas sellele piirkonnale maailmas?» küsis ta Pretorias ühisel pressikonverentsil Elevandiluuranniku riigipea Alassane Ouattaraga.

«Või peaksime ütlema, et see konflikt on äratuskell nagu Covid muutus äratuskellaks paljudele meist Aafrika kontinendil, et alustada meie enda vaktsiinide tootmist?»

Ukraina viljaeksport on eluliselt tähtis maailmaturul, eriti Lähis-Ida ja Aafrika riikide jaoks, kus toiduvarud on kriitilisel tasemel.

Ouattara ütles pressikonverentsil, et oli varem sel nädalal telefonivestluses Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga rõhutanud, et viljaekspordi taasalustamise korral peaks Aafrika olema prioriteet.

Ukraina ja Venemaa on kaks maailma suurimat teraviljatootjat.

Aafrika peab alustama ka ise väetiste tootmist, rõhutas reedel Ramaphosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles