Põhja-Korea süüdistab USAd bioloogilise relva arendamises Ukrainas (1)

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea süüdistas täna USAd bioloogilise relva valmistamises Ukrainas, korrates Venemaa märtsis ÜROs esitatud väidet. Moskva liitlane Põhja-Korea asus veebruaris seisukohale, et Ukraina kriisi juurpõhjuseks on USA poliitika.

Sel kuul tunnustas Pyongyang ametlikult isehakanud Moskva-meelseid vabariike Ida-Ukrainas, mille järel Kiiev katkestas Põhja-Koreaga diplomaatilised suhted.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA väitis pühapäeval tõendeid esitamata, et Washington «on loonud rahvusvahelisi lepinguid eirates mitmeid biorelva laboreid kümnetes riikides ja piirkondades, sealhulgas Ukrainas». KCNA sõnul kinnitavad seda Venemaa uuringud.

Moskva süüdistas märtsis Washingtoni bioloogilise relva arendamiseks vajalike uuringute rahastamises Ukrainas.

ÜRO desarmeerimisküsimuste kõrge esindaja Izumi Nakamitsu kinnitas toona, et ÜRO-l pole mingeid andmeid Ukraina biorelvaprogrammi kohta.

Ühendriikide välisministeerium on varem samuti seesugused väited kategooriliselt tagasi lükanud ja hoiatanud, et need võivad olla märk sellest, et Moskva võib kõnealuseid relvi ise kasutada.

«Kreml levitab tahtlikult otseseid valesid, et USA ja Ukraina viivad Ukrainas läbi keemia- ja bioloogilise relvaga seotud tegevusi,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price avalduses.

«Venemaa mõtleb välja valesid ja ettekäändeid, püüdes nendega õigustada oma kohutavaid tegusid Ukrainas,» jätkas Price.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles