Vene välisminister alustas Egiptuses Aafrika ringreisi

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Venemaa välisministeeriumi pressibüroo/AP/Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov on täna Kairos, et kohtuda Egiptuse riigijuhtidega ning otsida väljapääsu diplomaatilisest isolatsioonist ja sanktsioonidest, mida lääs on Moskva suhtes rakendanud alates Venemaa kallaletungist Ukrainale.

Lavrov maandus Kairos eile hilisõhtul ning riikliku Russia Today sõnul siirdub ta sealt edasi Etioopiasse, Ugandasse ja Kongo Demokraatlikku Vabariiki.

Egiptuse välisministeeriumist teatati, et Lavrovi kohtumine välisminister Sameh Shukryga toimus täna hommikul.

Samuti on Lavrovil kavas kohtumine Araabia Liiga peasekretäri Ahmed Aboul Gheitiga ning ta esineb pöördumisega Araabia Liiga alaliste esindajate poole.

Venemaa agressioonisõjal Ukrainas on otsene mõju maailmamajandusele, sest see tõstab nafta ja gaasi hinnad seniolematusse kõrgusesse.

Ukraina on maailma üks suurimaid nisu, maisi ja päevalilleõli tootjaid ning Venemaa sissetung blokeeris riigi sadamad ja vajalike toiduainete väljaveo.

Sõda segab ka Venemaa toodete tarnimist, sest laevandus- ja kindlustusfirmad ei soovi minna vastuollu Venemaale kehtestatud lääne sanktsioonidega.

Aafrika riikideni ulatub sõja mõju kõige tugevamalt.

Lavrovi kohtumine Egiptuse ametiisikute ja Araabiamaade saadikutega leiab aset vähem kui kaks nädalat pärast USA presidendi Joe Bideni ringreisi Lähis-Idas.

Biden kohtus Iisraeli ja Palestiina Omavalitsuse liidritega ning siirdus seejärel Saudi Araabiasse, kus kohtus Laheriikide, aga ka Egiptuse, Jordaania ja Iraagi juhtidega.

Egiptus, Araabia maailma kõige rahvarohkem riik, pole soovinud sõja puhul Ukrainas pooli valida, püüdes hoida suhteid nii Moskvaga kui ka läänega.

Egiptus on ka üks suurimaid teraviljaimportijaid maailmas, kes sõltub Venemaa ja Ukraina toodangust.

Egiptuse president Abdel Fattah el-Sissi on arendanud tihedaid suhteid Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, riikide kahepoolsed suhted on viimastel aastatel tugevnenud.

Venemaa riigiettevõte Rosatom alustas lõppeval nädalal Egiptuses nelja reaktoriga tuumaelektrijaama ehitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles