KOHALIK VAADE Ukrainale seni napilt relvaabi andnud Hispaania seisab tankidilemma ees (2)

Gregorio García Maestro
, ajakirjanik, Madrid
Copy
Hispaania sõjaväelased Leopardi tankidel tänavu mais õppusel Lätis Ādažis. Kui seda tüüpi sõjamasinaid otsustatakse lõpuks anda ka Ukrainale, võib väljaõpe toimuda just Lätis. 
Hispaania sõjaväelased Leopardi tankidel tänavu mais õppusel Lätis Ādažis. Kui seda tüüpi sõjamasinaid otsustatakse lõpuks anda ka Ukrainale, võib väljaõpe toimuda just Lätis. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Ukraina suursaadik Hispaanias Serhi Pohoreltsev ütles välja valusa tõe, kui mainis, et Hispaania valitsus on saatnud Ukrainale sedavõrd vähe relvi, et sellest piisab ainult kaheks lahingutunniks.

«Me oleme tänulikud, aga me ei saa öelda, et oleme rahul,» lausus Ukraina diplomaat, paludes Madridilt lisaks 155-millimeetrise kaliibriga haubitsatele, 120-millimeetrise kaliibriga miinipildujatele ja Leopard-tüüpi lahingutankidele ka rohkem lahingumoona.

Seni on raske selget sotti saada, kui palju sõjalist abi on Hispaania tegelikult Ukrainale saatnud. Valitsus varjab Kiievile antud relvaabi kogust kiiva saladuseloori all. Kaitseministeerium on soovinud julgeolekukaalutlustele viidates jääda diskreetseks. Seesugust läbipaistmatust on paljud aga kritiseerinud, eriti kui arvestada, et mitmed teised NATO maad avaldavad põhjalikke nimekirju Ukrainale antud sõjakraamist.

Peaminister Pedro Sáncheze valitsus on ametlikult heaks kiitnud ainult 200 tonni sõjalise abi saatmise – selle hulgas on lahingumoon, isikukaitsevahendid, C-90 granaadiheitjad ja kuulipildujad. Kõik on kergrelvad, mitte aga raskerelvastus, mida Ukraina võimud ikka ja jälle paluvad. Madridi antud abi moodustab seni vaid 0,03 protsenti riigi sõjalisest võimekusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles