Myanmari hunta surmas neli vangi aastakümnete esimeses hukkamises

BNS
Copy
Ko Jimmy
Ko Jimmy Foto: AFP/SCANPIX

Myanmari hunta hukkas neli vangi, kelle hulgas oli ka riigi kukutatud tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi partei endine seadusandja ja kohalik tuntud demokraatiaaktivist, teatasid täna riigimeedia ja vahendasid lääneriikide erinevad kanalid.

Tegemist on esimeste hukkamistega riigis viimaste aastakümnete jooksul.

«Neli kurjategijat hukati julmade ja ebainimlike terrorirünnakute eest,» edastas riiklik ajaleht Global New Light of Myanmar.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) mõistis surmanuhtluse täideviimise teravalt hukka.

HRW Aasia haru tegevdirektor Elaine Pearson nimetas seda «täielikuks julmustükiks» ning kutsus ühtlasi rahvusvahelist üldsust üles näitama huntale, et nende kuriteod ei jää karistuseta.

Lehe kohaselt viidi surmanuhtlused täide «vanglakorra kohaselt». Lehes ei täpsustatud, millal või kuidas neli meest hukati.

Hunta mõistis pärast eelmise aasta võimuhaaramist teisitimõtlejate mahasurumise osana surma kümneid riigipöördevastaseid aktiviste, kuid Myanmar polnud siiani hukkamisi läbi viinud aastakümneid. Viimati hukati inimene Myanmaris 1988. aastal.

Suu Kyi erakonna Rahvuslik Demokraatialiit (NLD) endine seadusandja Phyo Zeya Thaw, kes võeti kinni mullu novembris, mõisteti jaanuaris surma terrorismi eest.

Samasuguse karistuse sai sõjaväetribunalilt kirjanik ja endine poliitvang Kyaw Min Yu, tuntud rohkem oma pseudonüümi Ko Jimmy poolest. Ta kuulus demokraatiameelsesse liikumisse 88. Põlvkonna Üliõpilased, mille nimi viitas 1988. aasta meeleavaldustele toonase huntavõimu vastu.

Yu võeti kinni oktoobris öise haarangu käigus.

Veel kaks meest mõisteti surma väidetavalt ühe naise tapmise eest, keda nemad olid nimetanud hunta informaatoriks.

Hunta sai jõulise rahvusvahelise kriitika osaliseks juunis, kui teatas kavatsusest hukkamised täide saata.

USA välisminister Antony Blinken ütles paar nädalat tagasi Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) riikide poole pöördudes, et Myanmari hunta tuleb vastutusele võtta ja riigis demokraatia taastamisest on huvitatud ka Hiina.

«Ma arvan, et kõik ühenduse riigid peavad koos režiimi vastutusele võtma,» sõnas Blinken Bangkokis pärast Myanmari demokraatiaaktivistidega kohtumist.

ÜRO peasekretär António Guterres mõistis hunta otsuse hukka, nimetades seda «elu-, vabaduse ja isikliku julgeoleku õiguse jultunud rikkumiseks».

ÜRO inimõiguseksperdid ütlesid, et kui hukkamised viiakse täide, võib see tähistada ülespoomiste laine algust.

Asjatundjate sõnul võidakse hunta sõjaseisukorra seaduste alusel mõista surmanuhtlust 23 «ähmaselt ja üldsõnaliselt defineeritud süüdistuse» alusel, mis tegelikkuses tähendab sisuliselt igasugust kriitikat sõjaväe suhtes.

Myanmari ekspert Richard Horsey Rahvusvahelisest Kriisigrupist (ICG) ütles Twitteris, et «hukkamised oli ennekuulmatu tegu. Ja selline, mis toob kaasa poliitilised lööklained, nüüd ja pikka aega tulevikus».

Thaw'd süüdistati režiimi sõjaväe vastaste rünnakute korraldamises, seal hulgas relvastatud rünnaku eest reisirongile Yangonis mullu augustis, kui hukkus viis politseinikku.

Hiphop-muusika üks pioneere riigis, Thaw laulud ajasid marru eelmise hunta liikmeid, kes lasid ta vangistada 2008. aastal põrandaalusesse organisatsiooni kuulumise ja välisvaluuta omamise eest.

Thaw valiti parlamenti Suu Kyi erakonna NLD koosseisus 2015. aasta valimistel, mis tõi endaga kaasa ülemineku tsiviilvõimule.

Hunta väitel leidsid aga 2020. aasta valimistel, mille NLD võitis mäekõrguse edua, aset ulatuslikud rikkumised, mida sõjavägi kasutas ettekäändeks mullu 1. veebruaril läbi viidud riigipöördeks.

Suu Kyi on olnud sestsaadik vahi all ning hunta on talle esitanud rea süüdistusi, mis võivad süüdimõistmise korral tuua endaga kaasa kokku enam kui 150 aasta pikkuse vangistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles