Jaapani linnas on ahvid vigastanud vähemalt 42 inimest

Copy
Jaapani makaagid, tuntud ka kui lumeahvid, kümblevad Nagano prefektuuris Jigokudani orus kuumaveeallikas.
Jaapani makaagid, tuntud ka kui lumeahvid, kümblevad Nagano prefektuuris Jigokudani orus kuumaveeallikas. Foto: Kiichiro Sato / AP / Scanpix

Jaapani Yamaguchi linna kohalikud võimud teatasid täna, et võtavad kasutusele uinutipüssid piirkonda terroriseerivate ahvide vastu, kes on viimastel nädalatel vigastanud vähemalt 42 inimest.

Jaapani makaake on mitmel pool riigis võimalik võrdlemisi vabalt täheldada. Teatud aladel suhtutakse neisse kui nuhtlusesse, sest nende tegevus toob kaasa ka kahju – söövad nad siis vilja või tungivad majapidamistesse.

Jaapani makaagid.
Jaapani makaagid. Foto: Kyodo / Reuters / Scanpix

Ent Lääne-Jaapanis asuva linna ahvirünnakute laine on tavatu. Nii täiskasvanud kui lapsed on saanud ahvide rünnakutes viga, haavu on tekitanud nii küünistamised kui ka hammustamised.

«Kogu Yamaguchi linn on ümbritsetud mägedest ning seal pole harv näha ahve,» ütles AFP-le linna põllumajandusosakonna nimetuks jääda soovinud ametnik. «Ent harv on näha niivõrd palju rünnakuid lühikese aja jooksul.» Vigastused on seni valdavalt kerged, kuid võimud asuvad nüüd uinutipüsse kasutama, sest üles seatud lõksudesse pole jäänud ühtegi ahvi.

«Esiti rünnati vaid lapsi ja naisi. Hiljuti on sihtmärgiks sattunud ka vanemad inimesed ja täiskasvanud mehed,» ütles ametnik.

Linn pole päris kindel, kas rünnakuid korraldab mitu ahvi või on tegemist ühe agressiivse isendiga. Mõnel puhul on ahvid tunginud hoonetesse, libistades lahti lükanduksi või sisenedes läbi lahtise akna.

Linnaametnikud ja politseinikud on patrullinud piirkonnas alates esimestest rünnakutest 8. juulil, ent seni ei ole ühtegi ahvi suudetud tabada.

Lugu on andnud viimastel nädalatel Jaapanis palju kõneainet meediale, kohalikud elanikud teatavad pidevalt ahvide sissetungist. «Kuulsin nuttu esimeselt korruselt, seega kiirustasin alla,» ütles kohalik isa päevalehele Mainichi Shimbun. «Siis nägin ahvi küürutamas mu lapse kohal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles