Paapua vägivaldseid valimisi häiris taas ohvritega rünnak

Copy
Paapua Uus-Guinea elanikud.
Paapua Uus-Guinea elanikud. Foto: SEVIANTO PAKIDING / AFP / SCANPIX

Paapua Uus-Guinea pealinna Port Moresby elanikele anti täna korraldus püsida kodus ning tänavaile toodi sõdurid, kui valimistega seotud jõhkras rünnakus sai raskelt viga kaks inimest.

Poliitiliselt motiveeritud rünnakus ajas matšeetedega relvastatud jõuk eile pealinnas keskvalimiskomisjoni hoone ümber taga kaht inimest, kellest üks sai ränga ajukahjustuse ja teine vigastusi jäsemele, ütlesid arstid ja politsei.

Mujal pealinnas kostis ka tulistamist, politsei kohaselt on karta uusi vägivaldseid vahejuhtumeid.

«Olukord on jätkuvalt äärmiselt püsimatu,» ütles politseiülem David Manning, kes esitas sõjaväele palve saata täiendavaid sõdureid appi korrakaitsjatele.

Paapua Uus-Guineas hakkab lõpule jõudma kuu aega kestev hääletusprotsess, mida juba praegu on saatnud vägivalla vari.

Valimistel pidas julgeolekut umbes 10 000 politseinikku, sõjaväelast ja muude jõustruktuuride liiget, ent neil on olnud raskusi olukorra ohjeldamisega.

Viimastel valimistel 2017. aastal täheldasid Austraalia riikliku ülikooli valimisvaatlejad enam kui 200 valimistega seotud tapmist ning laialdaselt oli märgata ka tõsiseid valimisrikkumisi.

Sel korral on valimistega seotud vägivald nõudnud umbes 15 inimelu, selgub riigipolitsei andmetest.

Peaminister James Marape püüab võimule jääda neil valimistel, mille kesksel kohal ei ole mitte parteide poliitiline ideoloogia, vaid pigem kohaliku tasandi mured ja keerulised patronaažisuhted.

Hääletamine peaks lõppema 29. juulil. Ehkki riigi mõnest osast on hakanud juba hääli laekuma, läheb paljude parlamendiliikme mandaatide võitjate väljakuulutamisega veel mõnda aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles