Hiina ägab rekordkuumuse käes

Copy
Shanghais registreeriti juulis üle 40 kraadi sooja.
Shanghais registreeriti juulis üle 40 kraadi sooja. Foto: STR/AFP/Scanpix

Suurlinnadele mitmel pool Hiinas anti täna kõrgendatu ohutaseme hoiatus seoses kuumalainega, mille eest otsivad siseruumidest varju kümned miljonid inimesed ning mille rekordilised temperatuurid koormavad täiendavalt niigi surve all energiavarusid.

Mitmel pool maailmas on viimastel kuudel jõudnud kohale seninägematud kuumalained, näiteks Lääne-Euroopas juulis kui ka varem Indias, märtsist aprillini.

Teadlaste sõnul on äärmuslik ilm üha sagedasem ning on seostatav kliimamuutusega, tõenäosus kuumalainete intensiivistumisega seoses kasvab, sest üleilmne keskmine temperatuur jätkab tõusu.

Hiinagi pole erand, ja nii higistabki suurriik oma ajaloo ühel kõige kuumemal suvel.

Riigi idaosas Zhejiangi ja Fujiani provintsides kerkis elavhõbedasammas nädalavahetusel üle 41 kuumakraadi, purustades kahes suurlinnas sealsed kuumarekordid.

Peamiselt riigi kagu- ja loodeosas asuvad niinimetatud «punase» taseme kuumahoiatuse piirkonnad on andnud inimestele korralduse peatada kõik õues toimuvad tegevused ning pannud eriliselt südamele vältida tuletegemist, teatas riiklik meteoroloogiaamet.

Laupäev märkis Hiinas niinimetatud suure kuumuse päeva, mida on pikka aega peetud kui kõige kuumemat perioodi aastas, ent sel aastal on õhutemperatuur olnud eriti halastamatu.

Shanghais registreeriti juulis linna kõrgeim temperatuur, 40,9 kraadi, alates 1873. aastast, mil hakati ilmaandmeid kirja panema.

Hiina energiavõrk on samuti suure koormuse all seoses suurenenud nõudlusega, mida on endaga kaasa toonud õhksoojuspumpade jahutusrežiimid. Riigi suurimad elektrijaamad töötavad täisvõimsusel ning juuli keskpaigas on mitmel pool tehtud tootmisrekordeid, selgub energiatööstuse ametlikust väljaandest Sxcoal.

Osa kohalikke omavalitsusi on lülitanud välja näiteks tänavavalgustuse ning tipptundidel tõstnud elektrihinda tööstussektori jaoks.

Riikliku meteoroloogiakeskuse peasünoptik Fu Jiaolan hoiatas, et Yangtze jõe alamjooksu eriti karmilt nuhelnud kuumalaine tekitab tõenäoliselt suurt kahju ka piirkonna viljasaagile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles