ÜLEVAADE Põud paneb Euroopa toidutootmisele põntsu (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Naine põlvitab põllul Rumeenia lõunaosas Teleormani maakonnas Drăgănești-Vlașca lähistel õigeusukiriku korraldatud tseremoonial, kus paluti põua lõppu ja vihmasaju algust.
Naine põlvitab põllul Rumeenia lõunaosas Teleormani maakonnas Drăgănești-Vlașca lähistel õigeusukiriku korraldatud tseremoonial, kus paluti põua lõppu ja vihmasaju algust. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos/Reuters/Scanpix

Mitmel pool Euroopas valitsev äärmuslik põud ähvardab lisaks laastavate tulekahjude soodustamisele häirida jõetranspordist sõltuvat tööstust ning muuta toidulaua katmise keerulisemaks.

«Ma pole kuni praeguseni sellist põuda näinud,» lausus elatusallikana oma väiksele maalapile lootev 81-aastane rumeenlanna Iulia Coleasa uudisteagentuurile Reuters, kui osales nädalavahetusel riigi lõunaosas Drăgănești-Vlașca lähistel kloostris vihmapalvusel. «Meil on lapsed, meil on kariloomad. Pingutame, et istutada aeda tomateid, aga need kuivavad ära ja meil pole midagi süüa. Jumal, anna meile vihma, ära hülga meid!»

Põua tõttu on Rumeenias sadades külades piiratud vee kasutamist ning veetase Doonau jões on tavalisest kolm korda madalam. Muidu teravilju eksportivas riigis on saak juba rängalt kannatada saanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles