Nausėda: Venemaaga silmitsi seistes on vajalik riikide ühtsus

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nauseda.
Leedu president Gitanas Nauseda. Foto: Lukasz Gagulski/Poland OUT/EPA/Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda ütles esmaspäeval pärast kohtumist Poola ametivennaga, et Venemaa jätkuva Ukraina sissetungi taustal loodab ta kaitse- ja julgeolekuvaldkonnas riikide edasist ühtsust.

Presidendikantselei teatel arutas Nausėda Poola visiidi algul kolleegi Andrzej Dudaga kahepoolset julgeoleku- ja kaitsekoostööd, Vene-Ukraina sõja mõju piirkonna julgeolekule, Ukraina abistamist ja selle ülesehitamise küsimusi.

Nausėda rõhutas kohtumisel, et praeguses geopoliitilises kontekstis on ülimalt olulised Leedu ja Poola tihe koostöö julgeoleku- ja kaitsevaldkonnas, tegevuse koordineerimine ja piirkondlike julgeolekuhuvide ühine esindamine rahvusvahelistes formaatides, tähtis on ka riikide ühine vastuseis Venemaa agressioonile.

«Koos oleme tugevamad ja kindlamad. Nii oma riikides kui ka kogu piirkonnas saame tagada julgeoleku ainult ühiselt tegutsedes. Poola on Leedu usaldusväärne liitlane. Hindan koos tegutsemist ja olen kindel, et jääme ühtseks ka edaspidi,» ütles riigipea.

Presidendikantselei teatel olid Leedu ja Poola riigipea üht meelt, et sõjalist abi Ukrainale tuleb jätkata, sest sõja tulemuse otsustab just ukrainlaste relvastamine.

Presidendid arutasid ka Ukraina linnade ja Vene sõjaväe hävitatud taristu taastamist. Riigipea sõnul osalevad nii Leedu kui Poola aktiivselt taastamisprotsessis ja teevad projektide elluviimisel koostööd.

Presidendi visiit jätkub teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles