Moskva lõpetab koostöö rahvusvahelises kosmosejaamas (3)

Copy
Vene kosmonaut Anton Šaplerov märtsis, 2022.
Vene kosmonaut Anton Šaplerov märtsis, 2022. Foto: NASA/Bill Ingalls

Venemaa on otsustanud lõpetada koostöö rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) pärast 2024. aastat, ütles kosmoseagentuuri Roskosmos vastselt määratud juht Juri Borissov täna president Vladimir Putinile.

Pinged Kremli ja Lääne vahel on seoses Moskva kallaletungiga Ukrainale kerkinud kosmilistesse kõrgustesse, mis on toonud kaasa seninägematu hulga sanktsioone Venemaale.

Venemaa ja USA on teinud tihedat koostööd ISS-iga, mis on orbiidil alates 1998. aastast.

«Loomulikult kavatseme täita kõik oma kohustused meie partnerite ees, ent otsus lahkuda sellest jaamast pärast 2024. aastat on tehtud, vahendas Kreml Borissovi sõnu Putinile.

«Arvan, et selleks ajaks hakkame me kokku panema Vene orbitaaljaama,» lisas Borissov, nimetades seda Vene kosmoseprogrammi peamiseks «prioriteediks».

«Väga hea,» vastas Putin Kremli edastatud kommentaaride kohaselt.

Praeguseni oli kosmose uurimine üks vähestest valdkondadest, kus koostöö Venemaa ja Ühendriikide ning viimase liitlaste vahel polnud saanud kannatada pingetest seoses Ukraina ja muude teravate teemadega.

Borissovi sõnul on kosmosetööstus «keerulises seisus».

Tema sõnul püüab ta «latti kõrgemale tõsta» ning ennekõike pakkuda Vene majandusele vajalikke kosmosega seotud teenuseid», viidates muuhulgas navigatsioonile, sidele ja andmete ülekannetele.

Nõukogude Liidu kosmoseprogrammi suursaavutuste hulka kuulub esimese inimese kosmosesse lennutamine 1961. aastal ning esimese satelliidi orbiidile saatmine neli aastat varem. Kosmosega seotud võidud on ka tänasel Venemaal jätkuvalt suure rahvusliku uhkuse põhjustajaks.

Ent asjatundjate sõnul on Vene kosmoseagentuur täna oma endiste aegade vari ning viimastel aastatel on pidanud taluma mitmeid suuri tagasilööke, näiteks korruptsiooniskandaalid ja mitme satelliidi ja muud liiki kosmoselennuvahendi kaotust.

Endine asepeaminister Borissov, kel on ka sõjaväeline taust, vahetas Roskosmose juhi kohalt välja Dmitri Rogozini, kes on käremeelne rahvuslasest poliitik, tuntud oma bravuursete avalduste ja ekstsentrilise käitumise poolest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles