Kreeka tuletõrjujad rabavad kuuendat päeva rahvuspargi päästmise nimel

Copy
Dadia rahvuspark 25. juuli 2022.
Dadia rahvuspark 25. juuli 2022. Foto: Dimitris Alexoudis/EPA/Scanpix

Sajad tuletõrjujad pidasid teisipäeval juba kuuendat päeva keerulist võitlust maastikupõlenguga Kreeka ühes peamises rahvuspargis, mille metsadest suur osa on juba hävinud.

Hinnanguliselt on juba üle 2500 hektari männimetsa hävinud Kirde-Kreekas Évrose piirkonnaüksuses asuvas Dadia rahvuspargis, kus põleng puhkes läinud neljapäeval.

«Tuld on äärmiselt keeruline kontrollida, sest taimestik on niivõrd tihe,» ütles tuletõrjeameti pressiesindaja AFP-le.

Tema sõnul on piirkonnas kustutustöödega ametis üle 300 tuletõrjuja, neli kustutuslennukit ja kuus kopterit.

Ateenast umbes 900 kilomeetri kaugusel kirdes asuv Dadia nimetab end ise kõige tähtsamaks kaitsealaks Euroopas, kus on ideaalne kasvukeskkond haruldastele röövlindudele ning kus asub ainus Balkani mustade raisakotkaste pesitsuspaik.

Rahvuspargi asedirektor Anna Konstandinidou sõnul on 428 ruutkilomeetrine kaitseala kandnud «mõõtmatut» kahju.

«Tegu on olnud suure šokiga,» ütles ta riigitelevisioonile ERT.

«(Lindude) observatoorium on täielikult hävinud. Ainus eesmärk praegu on päästa kõige tähtsam ala, mis hõlmab mustade rasiakotkaste pesi,» sõnas ta.

Pargis elutseb kolm neljast Euroopa raisakotkaste liigist – must raisakotkas, kaeluskotkas ja Egiptuse raisakotkas – ning 36 liiki Euroopa 38 röövlinnuliigist.

Lisaks on rahvuspargis ka 104 liblikaliiki, 13 amfiibset loomaliiki, 29 roomajat ja umbes 65 imetajaliiki, millest 24 on nahkhiireliigid.

Kreeka on eriti haavatav maastikupõlengute suhtes just suvisel hooajal. Mullu hävitasid põlengud Kreekas üle 103 000 hektari maastikku ning nõudsid kolm inimelu. Põlengute põhjuseks on põud ja soojenev kliima.

Teadlaste sõnul võimendab inimtekkeline kliimamuutus üha enam äärmuslike ilmanähtuste ilmumissagedust, seal hulgas kuumalainete, põuaperioodide ja maastikupõlengute, mida on viimastel nädalatel olnud ohtralt mitmel pool Euroopas ja USA California osariigis. Teadlased prognoosivad, et selline olukord halveneb üha, muutudes sagedasemaks ning ka intensiivsemaks.

Viimase ööpäevaga on Kreekas registreeritud ligi 60 erinevat maastikupõlengu uut kollet, selgub riigi tuletõrjeameti andmetes.

Eelmisel nädalal tõusis õhutemperatuur Kreekas mõnel pool kuni 42 kuumakraadini, sel nädalal on elavhõbedasammas end pisut rohkem talitsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles